Bananenbrood: cake zonder boter en suiker! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Als je zelf vers kookt, pure producten gebruikt en goed de etiketten van voedingsmiddelen leest, dan kun je een hoop besparen op verborgen suikers. Hoe zit dat dan met zoete producten? Cake, koek en gebak zijn over het algemeen niet gezond en leveren een hoop (lege) kilocalorieën. Zou het mogelijk zijn om je baksels net wat gezonder te maken?

 

Bananenbrood

Overmatig suikergebruik kan leiden tot tandbederf en overgewicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstige zorgen over de wereldwijde suikerconsumptie. Vooral in het Westen ligt het suikerverbruik hoger dan het adviesverbruik. Om zich aan de norm te conformeren zouden volwassenen hun suikerinname met twee derde dienen te verminderen. Overmatig suikergebruik kan leiden tot tandbederf en overgewicht.

Het expert panel van de WHO heeft ruim 9000 studies over tandbederf en overgewicht bekeken. Als het aan hen ligt, eet een volwassene met een gemiddeld gewicht voortaan niet meer dan 25 gram of 6 theelepels suiker per dag. Dit is inclusief honing, siropen, en sappen.

Hoe maak je dit bananenbrood?

De verhouding van een standaard cake is 200 gram meel, 200 gram boter, 200 gram ei en 200 gram suiker. Deze cake bevat 3240 kcal. Uit een gemiddelde cake gaan 10-15 plakjes. Dit komt neer op 15-20 gram suiker en 225-325 kcal per plakjes.

Ingrediënten voor 1 bananenbrood zonder boter en suiker:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr quinoa meel
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gr pure chocola
  • 75 gr gemengde noten
  • 30 gr kokos
  • Snuf zout
  • Cakevorm (23 cm) 

Bereidingswijze:

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Stap 2

Pureer de bananen glad met een staafmixer in een kom. Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.
Spatel het quinoa meel, het amandelmeel, het bakpoeder en het zout door het beslag.

Stap 3

Hak de noten en de chocola in stukjes en spatel deze door het beslag. Spatel tenslotte het kokos door het bananen beslag.

Stap 4

Vet een cakevorm (23 cm) in met een bakspray en giet het mengsel in de vorm. Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven.
De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt.

Stap 5

Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.
Luchtdicht verpakt, of verpakt in aluminium folie kan je het ongeveer 5 dagen bewaren.

Dit recept levert totaal 2300 kcal. Zeker geen caloriearm baksel, maar de kilocalorieën komen vooral uit de noten, amandelmeel en bananen in plaats van boter en suiker. Het grote verschil is dat het geen ‘lege suikers’ zijn, en dat je dus ook andere voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, B-vitamines, vitamine C, magnesium en zink binnenkrijgt.