GEZOND, LEKKER EN VEILIG BARBECUEN | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

verrassing bbqWat is heerlijker dan lekker ’s avonds met vrienden of familie buiten eten? Ga jij dit weekend ook nog barbecueën? Met onderstaande tips, wordt het zeker een succes!

 • Steek de kooltjes lang genoeg van tevoren aan. Reken op minimaal een uur voor je gaat eten. Op die manier voorkom je dat vlees verbrandt (omdat de kooltjes branden in plaats van gloeien of niet goed gaar wordt (vanwege de te geringe warmte).
 • In de gloeiende kooltjes kun je heerlijk in aluminiumfolie gewikkelde aardappelen poffen. Leg de aardappels gedurende 35 minuten in de hete as en vul ze daarna met halfvolle crème fraîche en verse fijngehakte bieslook. Heerlijk!
 • Kies bij de barbecue voor rode sauzen zoals schaslicksaus, chilisaus, ketchup, curry en zigeunersaus. Deze bevatten minder vet en hoewel ze soms wel suiker bevatten leveren ze minder calorieën dan sauzen als knoflooksaus, cocktailsaus en dergelijke.
 • Laat het vlees niet verbranden. Leg de roosters op voldoende afstand van de kooltjes. Steek de kooltjes lang genoeg van tevoren aan. Neem de tijd om het vlees gaar te laten worden. Voor kip geldt dit zeker. Kook kipdrumsticks en vleugeltjes voor en bak ze daarna af op de barbecue. Op die manier blijft barbecueën leuk, lekker en veilig.
 • Houdt gaar en rauw vlees strikt gescheiden. Leg geen gaar vlees op de schaal waar het rauwe vlees op heeft gelegen. Neem aparte tangen voor gaar en rauw vlees.
 • Zet het vlees dat je wilt grillen niet in de zon, maar houdt vlees dat niet op korte termijn op de barbecue gaat, langer veilig en vers door het in koelkast te laten tot zo kort mogelijk voor de bereiding. Op die manier voorkom je dat bacteriën een kans krijgen. Zet de schaal waarmee je aan het grillen bent op een bevroren koelelement dat je normaal in de koelbox meeneemt. Dit houdt de temperatuur van het vlees/vis aanzienlijk lager.Rode saus bbq
 • Neem liever geen vet vlees, buiten het feit dat dit meer calorieën levert, druipt het vet op de kolen en verbrandt daar. Dit kan schadelijke stoffen opleveren die ook op het vlees terechtkomen en het kan in brand vliegen en een steekvlam geven waardoor je zelf kunt verbranden. Naast mager vlees zijn ook vis en garnalen/gamba’s heerlijk op de barbecue.
 • Maak eens een verrassingspakket met mager vlees of vis voor op de barbecue. Wikkel het vlees of vis in aluminiumfolie en voeg knoflook en verse kruiden en/of specerijen naar keuze toe. Leg dit op de roosters of in de kooltjes en laat het langzaam gaar worden. Experimenteer met rozemarijn, tijm, selderij, stukjes ui, wortel, lavas, gemberwortel. Lekker, sappig en heel verrassend van smaak.
 • Als je een handje Provençaalse kruiden op de gloeiende kooltjes gooit, krijgt je vlees en vis een heerlijke kruidige smaak die verder niet meer om zout vraagt.
 • Vet de roosters eens in met een kwastje met olie waaraan wat teentjes knoflook zijn toegevoegd voor een extra lekkere smaak.
 • Ook allerlei kleingesneden groenten laten zich prima verwerken op de barbecue. Snijd lekker veel groente naar keuze fijn, pers er een teentje knoflook over uit, voeg wat verse peterselie en selderij toe. Verspreid de groenten over een met olie ingevet stuk aluminiumfolie. Vouw de randen van het folie omhoog, dan krijg je een bakje waarin je de groenten regelmatig kunt doorroeren zonder dat ze in het vuur vallen. Na 10 minuten heb je een heerlijke aanvulling van je vlees –of visgerechten. Ook door grotere stukken groente aan een spies te rijgen krijg je heerlijk gegrilde groente.
 • Eet een salade bij de barbecue. Hierdoor krijg je volop vitamines en mineralen binnen en je zorgt er bovendien voor dat je uit alle productgroepen kiest voor een gevarieerde maaltijd.
 • En wat dacht je van fruit op de barbecue? Lekker tussendoor, maar ook als toetje. O.a. ananas, banaan (in aluminiumfolie), perzik, nectarines en zelfs watermeloen.Fruit bbq