Superfood..... | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

…..Superwinst of superonzin?

Superfoods en gezond eten zijn groot in het nieuws. Maar de meningen zijn nogal verdeeld.

Wat vind Ladyline hiervan? 

Superfoods? Leuk en aardig, maar vooral een marketinghype. Want gezonde producten hoeven niet uit een bergdorpje in de Himalaya te komen en per pakezel naar de bewoonde vervoerd te worden. Ook hoeven ‘superfoods’ geen €15,- per 100 gram te kosten. En als we iets gezonds eten willen we ook graag dat het écht lekker smaakt, en niet dat je gezicht tijdens het proeven vertrekt alsof je puur citroensap drinkt.

schaal bosbessen 29102071

Wel is te zeggen dat producten die in de categorie superfoods vallen extra veel voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen, goede vetten, essentiële aminozuren en anti-oxidanten. Superfoods zijn dus zonder meer gezond. De vraag is of ze ook gezónder zijn dan voedingsmiddelen die geen superfoods heten. Als je een gojibes met een hamburger vergelijkt zijn de bessen natuurlijk gezonder, maar dat is appels met peren vergelijken. Als je superfoods vergelijkt met andere gezonde producten zoals groenten, noten en zaden is het verschil minimaal. Het ene product is niet bijzonder veel gezonder dan het andere, het belangrijkste is dat je ze vaak afwisselt zodat je van allerlei verschillende producten de voedingsstoffen binnenkrijgt. Eigenlijk zou je heel veel producten (vooral groenten, noten en zaden) ook superfoods kunnen noemen. Want ‘super’ is vaak dichterbij huis dan je denkt!

Ladyline heeft een alternatieve lijst opgesteld met superfoods.
Dit zijn bekende producten die nooit in hetzelfde rijtje genoemd worden met gojibessen of chiazaadjes. De criteria om op deze lijst te komen zijn:

1. Het product moet veel nutriënten maar tegelijkertijd niet te veel calorieën bevatten;

2. Het product moet niet heel duur zijn;

3. Het product wordt ook (relatief) lokaal geproduceerd;

4. Het product moet vooral lekker zijn.

Ladyline superfoods

[table width ="100%" style ="" responsive ="true"] [table_body] [table_row] [row_column]Groenten[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]Fruit[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Asperges[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]*Aardbeien[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Avocado’s[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]*Appels[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Broccoli[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]*Blauwe bessen[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Boerenkool[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column][/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Kool[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]Noten & Zaden[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Tomaten[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]*Amandelen[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Knoflook[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]*Pompoenpitten[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]* Wortels[/row_column] [row_column][/row_column] [row_column]*Zonnebloempitten[/row_column] [/table_row] [/table_body] [/table]

 Let op: deze lijst is vast nog niet compleet. Er zijn ongetwijfeld meer producten die heel veel goeds bevatten en die ook makkelijk verkrijgbaar zijn: prei, spinazie, bietjes, pruimen, druiven, rozijnen, linzen, walnoten, havermout, basilicum, rozemarijn – en nog veel meer!

maart superman tomaatOndanks dat het een marketinghype is, wordt er nergens beweerd dat superfoods schadelijk zijn, dus er is niets mis met het eten van superfoods. Gebruik je gezonde verstand. Als je goed varieert krijg je vanzelf veel verschillende voedingsstoffen binnen, en daarvoor hoef je echt niet alle superfoods die er zijn elke dag allemaal in grote hoeveelheden te eten. Bij ons Energy Balance concept voor afvallen kunnen superfoods prima worden ingepast. Vraag advies bij onze Personal Coach.