AUBERGINE WAT ZIT ER IN? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe vaak eet jij deze groente?

Gepubliceerd op: 06 oktober 2017

De aubergine is vooral bekend van haar prachtige diepe donkerpaarse kleur en als ingrediënt in moussaka. Niet alleen zijn er veel meer gerechten waar je aubergine in kan gebruiken (zie onderstaand recept), er zijn ook veel verschillende vormen: lang en rond, groot en klein, van wit via geel en groen tot zachtpaars.

Hoe herken je een goede aubergine

Ga je aubergines kopen. Hoogglans mag dan mooi zijn als verfkleur, een aubergine die overdreven glanst, laat zien dat ze nog niet rijp is. De kleur van een rijpe aubergine is zacht glanzend.  De plant moet stevig aanvoelen en een vlak afgesneden kort steeltje hebben.

Minst calorierijk

Aubergines zitten bomvol met vitamine B, vezels, foliumzuur, magnesium en andere mineralen. De aubergine is de minst calorierijke groente die er is: slecht 18 kcal per 100 gram. Ook bevat een aubergine weinig nitraat en heeft het een cholesterol verlagende werking.

Hoe bereiden van aubergine

Eet aubergines echter nooit rauw. Onbereide/rauwe aubergine bevat een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Aubergine wordt veel gebruikt om ‘body’ te geven aan ovenschotels zoals lasagne, roerbak- en stoofgerechten. Aubergine is ook heerlijk om te vullen en grillen op de barbecue. Je kan aubergine ook koken (5 minuten), roerbakken (8 minuten) en in de magnetron opwarmen (7 minuten). Aubergine is ook heerlijk om te grillen. Doe dit 4 à 5 minuten. Als je aubergine wilt smoren duurt dit ca. 20 minuten en stomen kan in 8 minuten.

Als je aubergine wilt bewaren, dan liever niet in de koelkast. Aubergines zijn heel gevoelig voor lage temperaturen dus bewaar ze niet bij temperaturen onder de 16 °C. Leg ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plek in een voorraadkast.

Een heerlijk recept: Gevulde Aubergine

Benodigdheden voor 4 personen

  • 4 kleine aubergines
  • 2 el olie
  • 2 sjalotjes, klein gesneden
  • 300 g vegetarische gehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 500 g champignons, in plakken
  • 10 zwarte olijven, klein gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes

Bereiden

Stap 1

Was de aubergines, verwijder de steelaanzet en halveer de aubergines in de lengte. Snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein.

Stap 2

Verwarm de olie en fruit hierin de sjalot glazig. Voeg de vegetarische mix toe en pers de knoflook er boven uit. Bak een paar champignons, het kleingesneden vruchtvlees van de aubergines en de olijven mee en maak het mengsel op smaak met peper.

Stap 3

Vul de auberginehelften met het mengsel.

Stap 4

Schenk de tomatenblokjes in een pan en roer er de rest van de plakken champignons door. Plaats de aubergines erin. Laat de aubergines met een deksel op de pan in ± 25 min. heet worden.

Stap 5

Lekker met volkoren macaroni. Hiervoor heb je nodig: 240 g volkoren macaroni (onbereid).

 Voedingswaarde p.p.:

Recept: 255 kcal, 20 g Eiwit, 20 g Koolhydraten, 8 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 15 g Vezels
Menu: 463 kcal, 28 g Eiwit, 60 g Koolhydraten, 9 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 19 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met lekkere groenten.

Tags: