Gewicht en goede nachtrust | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe werkt dat?

Gepubliceerd op: 13 oktober 2017

Gewicht en goede nachtrust!!

Richard de Leth schreef hier begin dit jaar een interessante blog over. Hieronder een deel van deze blog.

Deels wordt gewicht natuurlijk bepaald door aanleg. Maar de belangrijkste  factor blijft leefstijl!

De gevoeligheid/aanleg wordt wel of niet door de omgeving – de leefgewoontes – uitgelokt.

Iedereen heeft het altijd over voeding of beweging  als het over gewicht gehad, maar vergeet een ander  aspect niet, je nachtrust! 

Waarom is een goede nachtrust dan zo belangrijk? 

Tijdens je slaap, herstel je. Gedurende de dag worden structuren afgebroken en afvalstoffen geproduceerd. ’s Nachts bouw je deze structuren weer op en ruim je afvalstoffen op. Slaap is het belangrijkste, en meest vergeten, anti-verouderingsmedicijn!

Waar zorgt een gebrek aan slaap voor? 

Slaap zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen in ritme lopen. Want ritme is de basis van gezondheid. Een gebrek aan slaap verstoort bepaalde ritmes, waaronder je hormoonhuishouding. 

Melatonine hoort ’s nachts hoog te zijn voor een diepe slaap. Er is een link tussen melatonine en insuline. Als melatonine ’s nachts hoog is geweest, is je insuline overdag laag. Als je ’s nachts dus niet goed slaapt – en je melatonine laag was – krijg je overdag hogere insulinewaardes. Insuline is betrokken bij de bloedsuikerbalans en zorgt ook voor de opslag van vetcellen. 

Dat is ook de reden dat de kans op overgewicht (en vele andere Westerse welvaartsziekten) wordt verhoogd door gebrek aan slaap. 

 Onderzoeken laten zien dat de grote invloed van minder slaap op de suikerspiegel heeft.

Op de site van het Diabetes Fonds valt te lezen: 

We slapen tegenwoordig 1 a 2 uur korter dan zo’n twintig jaar geleden. Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.

Als de gevoeligheid van insuline daalt, stijgt het hormoon insuline, waardoor je relatief meer nieuwe vetcellen aanmaakt. Slecht slapen en slank gaan dus slecht samen. 

 Ook belangrijk om te weten m.b.t.  een goede nachtrust.

 Steek ’s avonds liever de (dichte) haard of een kaarsje aan. De productie van melatonine wordt namelijk verstoord door blauw licht van felle lampen en schermpjes. Gebruik na 20:00 uur geen schermpjes meer. Of installeer het programma Flux dat het blauwe licht uitfiltert. 

Besef dat als je ’s avonds altijd te laat opblijft – en je ’s morgens vroeg weer moet opstaan – je eigenlijk van je toekomst leent. Je veroudert sneller, je maakt overdag meer vetcellen aan en je kwaliteit van leven vermindert op de lange termijn.

Wat moet je onthouden? 

Een goede nachtrust is je grootste vriend. Duik regelmatig eerder je bed in als je wilt afvallen. Ten eerste heb je ’s avonds laat geen verleiding om te eten, en ten tweede zorgt een goede slaap ervoor dat je de dag erna een normaal insulineniveau hebt. En dat houdt je slank en gezond. Dubbele winst!

De  Ladyline coaches willen je graag meer vertellen over het veranderen van levensstijl. Maak eens een vrijblijvende afspraak. 

Tags: ,