Hoe roerbak ik? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Het complete stappenplan.

Gepubliceerd op: 28 april 2017

 Bij roerbakken en wokken bak je supersnel kleine stukjes eten op hoge temperatuur gaar in weinig vet. Je eten behoudt zo zijn smaak en veel vitamines.

 

Geschikt voor…

Materiaal?

…groente, stukjes vlees die snel gaar zijn, stukje kip, stukjes vis en garnalen.  Een wok of wadjan. Door de vorm wordt de pan heel gelijkmatig verhit. Ook is door de vorm van de pan maar weinig vet nodig. Er zijn verschillende wokken:

  • Van plaatstaal: snel op temperatuur. 
  • Van gietijzer: zwaar en het duurt lang voor de wok heet is. De wok blijft nog lang warm.
  • Met een antiaanbaklaag: gebruik een kunststof of houten spatel want anders beschadigt de laag.

Stap voor stap roerbakken en wokken

  • Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes van gelijke grootte en zet alles klaar.
  • Verhit de wok op hoog vuur. Als waterdruppels op de bodem dansen en snel verdampen is de wok goed heet.
  • Voeg 1 eetlepel olie toe met een neutrale smaak die je hoog kan verhitten, zoals arachideolie, maïsolie, rijstolie, slaolie of zonnebloemolie. Gebruik voor een speciale smaak naast een neutrale olie een lepel sesamolie of walnotenolie. Er is ook speciale roerbakolie te koop, die bestaat uit meerdere oliën en is gekruid.
  • Laat de olie heet worden. Wals de olie in de wok rond.
  • Niet alles hoef je even lang te wokken. Wok je met alles erop en eraan? Volg dan de 3 onderstaande stappen. Afhankelijk van de producten die je gebruikt kun je ook stap 1 of stap 2 overslaan.
  1. Ga je blokjes vlees(vervanger), kip, vis of garnalen wokken? Wok deze als eerst. Schep ze met 2 houten spatels of een houten lepel om tot alles bruin is. Neem het vlees uit de wok en doe het op een schoon bord.
  2. Doe vervolgens stevige groente met een langere gaartijd in de wok, zoals sperziebonen, roosjes bloemkool, broccoli, repen kool en wortel. Of kook deze groente kort voor (laat ze dan goed uitlekken).
  3. Doe groente met een korte bereidingstijd als laatste in de wok, zoals blokjes courgette, aubergine, paprika, champignons en taugé.
  • Roerbak de groente bijna gaar. Een paar minuten wokken is voldoende. Het is lekker als de groente nog een beetje knapperig is. Schuif eventueel de al gare of bruine stukjes naar de kant, daar is de pan minder heet.
  • Maak op smaak met kruiden, specerijen, sambal, pepers of sojasaus.

Onmisbare tips

  • Wanneer je veel vitamines in je eten wilt houden is roerbakken en wokken heel geschikt. Omdat je het gerecht maar kort verhit en geen vocht toevoegt blijven er meer vitamines in je eten.
  • Eén eetlepel (wok)olie is genoeg om mee te beginnen. Voeg eventueel tijdens het wokken nog een beetje olie toe.

 

Recept peultjes met noten en miehoen uit de wok

Benodigdheden voor 4 personen

    • 100 g cashewnoten
    • 2 el olie
    • 2 dunne preien, in ringen
    • 400 g peultjes, gehalveerd
    • 200 ml bouillon
    • ketjap
    • 4 tl maïzena

Bereiden

Stap 1

Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin en neem ze uit de pan.

Stap 2

Verwarm de olie en roerbak de prei en de peultjes enkele min.

Stap 3

Voeg de bouillon toe en maak het geheel op smaak met wat ketjap en eventueel peper. Bind het vocht met de aangemengde maïzena.

Stap 4

Strooi er de cashewnoten over.

Stap 5

Lekker met miehoen. Hiervoor heb je nodig: 240 g miehoen (onbereid). 

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 255 kcal, 7 g Eiwit, 16 g Koolhydraten, 17 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 4 g Vezels
Menu: 467 kcal, 12 g Eiwit, 62 g Koolhydraten, 18 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 5 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten op diverse wijzen klaar gemaakt.

Tags: