Overgewicht en kinderwens… | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Sluit het een het ander uit?

Gepubliceerd op: 26 februari 2016

Overgewicht is een toenemend probleem. Het altijd en overal beschikbaar zijn van voedsel maakt dat we meer eten dan we nodig hebben. Ook bewegen we minder, kijken meer televisie en zitten meer achter de computer. Heb jij een te hoog gewicht dan is afvallen gunstig voor de gezondheid. Een goed gewicht geeft minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus (suikerziekte). Veel mensen denken bij afvallen vooral aan véél minder eten. Dat is een misverstand. Het gaat om veranderen van jouw eetgewoonten!

Algemene gevolgen van overgewicht

Overgewicht heeft een aantal algemene gevolgen, namelijk een verhoogde kans op het krijgen van suikerziekte, hart en vaatziekten, overbelasting van gewrichten etc.

Overgewicht en kinderwens

Veel minder bekend is dat overgewicht ook gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid:

  • Overgewicht kan leiden tot het uitblijven van de eisprong, de cyclus wordt onregelmatig of kan zelfs helemaal verdwijnen. Dit komt regelmatig voor in combinatie met het zogenaamde PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS).
  • De kans om zwanger te worden is groter bij iemand met een normaal gewicht dan bij iemand met overgewicht. Dit geldt ook voor de kans op zwangerschap tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF.
  • Vrouwen met overgewicht hebben een vergrote kans op het krijgen van een miskraam. Deze kans is bij een BMI boven de 30 nog groter dan bij een BMI tussen de 25 en 29

Bovenstaande gevolgen voor de vruchtbaarheid kunnen al verdwijnen als je enkele kilo’s afvalt. Heb je een onregelmatige of verdwenen cyclus dan kan deze weer regelmatig worden of terugkeren!

Overgewicht tijdens de zwangerschap

Als je enkele kilo’s kwijt bent is het belangrijk om door te gaan met afvallen. Ook tijdens de zwangerschap geeft overgewicht meer kans op problemen, zoals hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte. Verder zijn de baby’s vaak groter waardoor er meer kans is op een moeilijke bevalling. Na een keizersnede heb je met overgewicht in het kraambed onder andere meer kans op infecties en trombose.

Heb jij overgewicht en heb je een kinderwens? Denk jij dat het moeilijk is om een dieet vol te houden en dat veel voedingsmiddelen verboden zijn? De Ladyline Coach kan je hierbij begeleiden.

Tags: ,