Gepubliceerd op: 09 februari 2021

Een uitsmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden brood met ham en/of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Waar komt de uitsmijter vandaan? Er zijn meerdere verhalen over de herkomst. Zo zou het gerecht uit Amsterdam komen, waar de uitsmijters het eiergerecht aten.

Strammer Max en Strammer Otto

Volgens bronnen komt de uitsmijter oorspronkelijk uit Duitsland, uit de regio rond hoofdstad Berlijn. Hier werd het Strammer Max genoemd. Bij de Strammer Max wordt het brood geroosterd in de pan en wordt ook de ham gebakken. Hierna wordt het ei (of de eieren) over de ham gebakken. Maar, er zijn meer variaties.

Er werd in het oorspronkelijke gerecht geen kaas gebruikt. Bij de variant uit Beieren wordt in plaats van ham leverkaas gebruikt en het gerecht geserveerd met aardappelsalade. Als de ham wordt vervangen door rosbief spreekt men van een Strammer Otto.

De Ladyline variant op de uitsmijter

Wij hebben hier ook een variant op: een heerlijke uitsmijter met Hüttenkäse en rosbief. Laat het smaken!

Dit heb je nodig (één persoon)
● 2 eieren
● 10 gr bieslook
● 60 gr Hüttenkäse
● 10 gr geraspte 30+ kaas
● 20 gr rosbief
● 2 sneetjes volkoren brood

Zo maak je het:
De bereidingstijd is ongeveer 20 minuten.
● Knip de bieslook in kleine stukjes en meng met de Hüttenkäse. Voeg naar eigen smaak peper toe aan de Hüttenkäse.
● Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de eieren tot een mooie uitsmijter. Wanneer het eiwit begint te stollen, bestrooi je de uitsmijter met de geraspte kaas.
● Rooster ondertussen de sneetjes brood totdat ze mooi bruin zijn.
● Beleg het geroosterde brood met de Hüttenkäse. Leg daarop de plakken rosbief en als topping het de uitsmijter. Bestrooi met peper en eventueel zout.

Voedingswaarde (per persoon)
● Kcal: 455
● Eiwit: 32,8 gram
● Koolhydraten: 30,7 gram
● Vet: 20,8 gram
● Vezels: 6,0 gram