Eet van niets teveel, ook niet van suiker! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Vertelt ‘suikergoeroe’ Robert Lustig wel het eerlijke verhaal?

Gepubliceerd op: 22 mei 2015

Onlangs was de Amerikaanse wetenschapper Robert Lustig te gast bij RTL Late Night. Hij waarschuwde daar voor de gevaren van suiker? Maar vertelde de professor wel de hele waarheid?

‘Een man die uw leven wellicht zal veranderen,’ zei presentator Humberto Tan over zijn gast. Gesteund door ogenschijnlijk harde bewijzen veegde Lustig in zijn betoog de vloer aan met suiker dat volgens de wetenschapper net zo gevaarlijk is als cocaïne.

Hoewel er veel bewijs is dat suiker, en fructose in het bijzonder, in hoge hoeveelheid schadelijk is voor de gezondheid, is het verhaal van Lustig alles behalve onomstreden.

Lichaamsgewicht

Het is algemeen geaccepteerd dat het nuttigen van grote hoeveelheden vrije suikers een nadelig effect hebben op het lichaamsgewicht.
Robert Lustig en zijn collega’s beweren dat suiker giftig is, waarbij ze focussen op ‘dodelijke effect’ van het fructose-deel van de sucrose. Maar op die manier leiden ze af van het echte probleem: overconsumptie in het algemeen.

In het mini-college bij RTL Late Night is ook te zien dat Lustig makkelijk wetenschappelijke bewijzen bij elkaar raapt om zijn punt te bewijzen.

Overgewicht

Zo noemt Lustig aan het begin van zijn verhaal enkele landen waar er geen correlatie bestaat tussen diabetes en obesitas. Zo zijn er in landen als Pakistan, Afghanistan en India veel diabetespatiënten die geen overgewicht (obesitas) hebben, terwijl er in IJsland, Mongolië en Micronesië veel dikke mensen zijn die geen diabetes hebben. Volgens Lustig bewijst dit dat diabetes niet wordt veroorzaakt door overgewicht, maar door iets anders (suiker). Hierbij gaat Lustig heel gemakkelijk voorbij aan genetische verschillen tussen bevolkingsgroepen. Hindoestanen hebben een veel grotere kans diabetes te krijgen, terwijl obesitas weer veel voorkomt bij afgeschermde gemeenschappen zoals Micronesië.

Mind Balance van Ladyline

In de uitzending van RTL Late Night werden bovengenoemde kritiekpunten volledig genegeerd.
Het doelbewust negatief neerzetten van suiker draagt bij aan het creëren van angst bij de consument. Gebruik je gezonde verstand: ‘Eet van niets te veel, ook niet van suiker’.
Ofwel verantwoord eten zoals je dat bij Ladyline met behulp van Mind Balance leert.

Maar door het ontbreken van deskundig weerwoord zullen miljoenen Nederlanders het ongenuanceerde verhaal van Lustig waarschijnlijk als zoete koek slikken.

Tags: