Toch decemberkilo’s… hoe raak ik ze weer kwijt? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Samen met de Ladyline Coach

Gepubliceerd op: 08 januari 2016

En… hoe ben jij de afgelopen twee weken doorgekomen? Is het jou gelukt om niet te veel maar wel lekker te eten tijdens de kerstdagen en met Oud&Nieuw? Ben jij wezen sporten? De kans is groot dat je dan niet bent aangekomen. Maar wat als je dan toch veel te veel hebt gegeten? Al die extra calorieën in de gourmetschotel, de oliebollen en de champagne… Hoe raak je die decemberkilo’s weer kwijt?

Er moet natuurlijk minder energie binnen komen dan je verbrandt. Maar hoeveel minder precies? Hoeveel calorieën moet je matigen om een kilo lichaamsgewicht kwijt te raken?

Vrouwen hebben dagelijks zo’n 2000 kilocalorieën nodig. En om een kilo vet kwijt te raken, moet je over een periode 7000 kilocalorieën minder eten dan je nodig hebt. Dat klinkt best makkelijk. Maar zo eenvoudig is het eigenlijk helemaal niet. Want stel dat je elke dag 500 kilocalorieën te weinig binnen krijgt, zou je na een maand 2 kilo kwijt zijn en na een half jaar 12. Waarom geeft de weegschaal dan vaak wat anders aan?

De 7000-calorieënregel suggereert dat afvallen volgens een lineaire curve verloopt, maar dat klopt alleen in theorie.

Waar zijn de calorieën voor nodig?

Een groot deel van de calorieën die je met eten en drinken binnenkrijgt, wordt gebruikt voor onderhoud van het lichaam: van spieren tot hart en hersenen, ze hebben energie nodig om te functioneren. Wie gewicht verliest, heeft simpel gezegd ‘minder lijf’ dus is er minder energie nodig voor die basale verzorging. Bijvoorbeeld doordat met het afvallen ook wat spierweefsel verdwijnt; spieren hebben voor hun onderhoud relatief veel energie nodig. Dit verklaart waarom het gewichtsverlies op een gegeven moment afvlakt, zelfs als je je strikt aan de opgelegde adviezen houden.

In de praktijk betekent het dat je gaandeweg het lijnen meer dan 7000 kilocalorieën moet minderen om een kilo vet kwijt te raken.

Wie minder energie binnen krijgt dan nodig, kan daar op allerlei manieren op reageren. Hetzelfde ‘dieet’ kan bij verschillende mensen grote verschillen opleveren in gewichtsverlies. Maar waar komt dat verschil vandaan?

De energie die we verbruiken door de dingen te doen die we spontaan doen, van staan, zitten, gitaar spelen tot winkelen en kauwgom kauwen, loopt per persoon nogal uiteen. Het verschil kan zo groot zijn dat het volgens Amerikaanse wetenschappers bepalend kan zijn wie dik is en wie slank.

Verbranding energie dagelijks leven

NEAT, heet die dagelijks-leven-energie: non-exercise activity thermogenesis, een concept dat 10 jaar geleden werd geïntroduceerd door de Amerikaanse hoogleraar geneeskunde James Levine. Hij deed een onderzoek bij tien slanke en tien obese proefpersonen die tien dagen lang, 24 uur achtereen, sensoren in hun ondergoed droegen, zodat hun NEAT kon worden geregistreerd.

De slanke deelnemers bleken gemiddeld 350 kilocalorieën per dag meer te verbranden dan de zwaarlijvige deelnemers. Niet op de loopband in de sportschool – nee, ze waren rustelozer, sprongen van hun stoel, stonden vaker, liepen rond, terwijl dikke mensen veel meer zaten. Woelwater of bankhanger, dat verschil is aangeboren, denken wetenschappers. Maar toch: 350 kilocalorieën per dag, dat scheelt heel wat kilo’s per jaar.

Hoe nu verder?

Bij Ladyline voeren we aan het begin van het traject de ademanalyse (RMR-meting) uit. Met deze meting wordt jou energieverbruik in rust bepaald. Ook wordt aan de hand van een persoonlijke activiteiten meter (PAM) bekeken hoeveel energie je verbruikt tijdens je dagelijkse activiteiten. Indien nodig, zullen deze waarden tijdens het behandeltraject nogmaals worden bepaald. Wil jij ook blijvend afvallen, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Tags: , , , ,