Eet als een middeleeuwer | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat is er door de eeuwen heen veranderd?

Gepubliceerd op: 18 maart 2016

Heb jij ooit een dieetadvies gehad? Dat dieet zal er heel wat anders hebben uitgezien als het dieet uit de middeleeuwen. Middeleeuwse geestelijken en artsen raadden aan om twee keer per dag te eten: een grote maaltijd midden op de dag en een kleine rond zonsondergang. Vaker eten werd als verwerpelijke gulzigheid beschouwd. Alleen beesten eten de hele dag door, zo werd gezegd.

Deskundigen wisten ook wel wat de mensen in hun mond moesten stoppen. In de 12e eeuw gaf de Duitse abdis Hildegard van Bingen een aantal dieetadviezen, waarmee ziekten konden worden genezen en het lichaam in balans kon worden gebracht.

Middeleeuwse “betermakers”

Spelt is gezond en verbetert het bloed. Is teven goed voor je humeur.
Nootmuskaat verzacht bitterheid.
Radijzen en bieten verstoren je lichamelijk balans.
Tuinkers is slecht voor je milt.
Melk helpt tegen een slecht humeur.
Granen zijn goed voor iedereen.
Erwten moet je alleen eten als je gezond bent, maar erwtensoep is ook goed voor zieke mensen.

Al schreef de kerk ze voor, de middeleeuwse edelen haalden hun neus op voor groenten, die ze als armeluiskost beschouwden.

Terwijl boeren en stedelingen het moesten doen met pap, brood en groente, hield de adel overdadige banketten waar enorme hoeveelheden vlees naar binnen werden gewerkt.

De kerk trok van leer tegen gulzigheid, een van de zeven hoofdzonden, maar de edelen deden of hun neus bloedde. Vlees was een statussymbool, en als je een diner gaf, was het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende vleesgerechten te serveren.

En dan hebben we het nog niet eens over de tafelmanieren gehad.

Middeleeuwse tafelmanieren

  1. Doop je vingers niet in de wijn.
  2. Veeg je mond af.
  3. Laat je lepel niet in de schaal zitten.
  4. Snuit je neus niet in de mouw van je buurman.
  5. Gebruik je mes niet als tandenstoker.
  6. Kijk over je schouder voor je er een afgekloven bot overheen gooit, zodat je geen bediende raakt.
  7. Doop je vingers niet in de sauskom.
  8. Spuug niet in de waskom.
  9. Doop je vlees niet in de zoutkom.

Ben jij ook blij dat je nu leeft en niet in de middeleeuwen? Zo niet, hieronder volgt nog een recept, eten zoals Jeanne d’Arc het kookte.

GEVULDE PANNENKOEK

PANNENKOEKEN

125 g gerstemeel of volkorenbloem
125 g tarwemeel
3 eierdooiers
3 eiwitten
150 ml lauwe melk

Roer 5 g gist, 1 tl kristalsuiker, ½ tl zout en wat kardemom door een beetje melk en voeg eierdooiers en meel toe. Kneed het deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen.

Klop het eiwit stijf en meng het door het deeg. Bak de pannenkoeken in olijfolie, koolzaadolie of een andere plantaardige olie.

VULLING

Hak 200 g hazelnoten of walnoten en meng met 3 of 4 geraspte zurige appels. Voeg 100 g honing toe en breng op smaak met kaneel en gember.

Voor meer hedendaagse recepten en adviezen ben je bij Ladyline aan het juiste adres. Geen Middeleeuwse taferelen maar gewoon anno nu!

Tags: ,