Eet jij ook minder als het warm weer is? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe komt dat?

Gepubliceerd op: 07 augustus 2015

Ik had het vandaag nog. Ik lag heerlijk op mijn handdoekje op het strand en vergat zo maar te eten. Ook heb ik helemaal geen zin om ’s avonds zwaar te tafelen terwijl het zweet op mijn voorhoofd parelt. Als het koud is wil ik niet anders, maar bij deze hitte hoef ik geen eten.

Misschien herken je het ook wel. Ben je in de winter ook iets zwaarder dan in de zomer? Het hoeft soms maar een halve kilo te zijn.

Volgens hoogleraar voedselinnameregulatie bij de mens, Margriet Westenterp, gaat het allemaal om onze kerntemperatuur. Deze is normaal zo’n 37 graden. Loopt die op, en dat kan met zo’n 0,6 graden, dan voelen we ons onprettig, alsof we een beetje koortsig zijn. Zodra we minder gaan eten – idealiter 10 procent – loopt die temperatuur niet meer op. Omgekeerd geldt hetzelfde: om een te lage kerntemperatuur te voorkomen, moeten we meer eten dan ons lichaam nodig heeft.

Maar waarom komt obesitas dan toch ook voor in de tropen zal je denken. Volgens Westenterp vanwege een andere blik op het ideale lichaam én omdat juist degenen die het zich kunnen permitteren helemaal niet zitten te zweten in de zon, maar lekker eten bij een airco.

Klinkt allemaal best logisch. Maar tijdens het warme weer neemt de consumptie van vloeibare calorieën (zoals ijs en frisdrank) toe. En dat betekent dus een risico voor overeten, omdat je die als minder vullend ervaart. De kans dat je die extra grammen van de winter in de zomer dus niet verliest is zeer aanwezig.

Hoe zorg je er dan voor dat je in de winter geen extra kilo’s erbij krijgt en juist zorgt voor gewichtsverlies en dat je in de zomer, ook tijdens de vakantie, geen extra kilo’s in je koffer mee naar huis neemt?

Zorg voor een eetpatroon dat je het hele jaar door kan volhouden. Start elke dag met een goed ontbijt, en daarna zorg je ervoor dat je elke 2-3 uur een eetmoment hebt. Kies daarbij voor magere producten, producten die vezelrijk zijn en producten die zo min mogelijk toegevoegde suikers bevatten. Sla geen eetmomenten over. En ook handig, niets is verboden, alles mag maar met mate. En zorg vooral voor veel variatie. Hoe meer variatie, hoe leuker het is. En als laatste….. Maak een keuze: of-of in plaats van en-en.

Zo kan je genieten en afvallen tegelijk!

Tags: , , ,