Gedragsverandering | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe lang gaat dit eigenlijk duren?

Gepubliceerd op: 20 mei 2016

Hoe lang moet ik uittrekken voor een gedragsverandering? Moet ik evenveel tijd uittrekken voor het afleren van gedrag als het heeft geduurd om het aan te leren? Ik heb al zeker 10 jaar als ik ’s avonds op de bank plof een drang om te gaan snoepen. En als ik eerlijk ben dan kan ik wel zeggen dat ik er ook bijna iedere avond aan toegeef. Dan ben ik de komende 10 jaar misschien wel bezig met het afleren van deze gewoonte?

Einddatum

Oh, wat zou het heerlijk zijn als ik nu precies wist waar ik aan toe zou zijn en dat ik kon aftellen naar een specifieke datum waarop de strijd is gestreden. Maar helaas is het bijna onmogelijk om vooraf te voorspellen hoe lang dit proces gaat duren en hoe zwaar ik het  er mee ga krijgen.

Tijdsduur

Het klinkt wel heel erg deprimerend, maar in de praktijk lijkt dit gelukkig mee te vallen. Vergelijk het met iemand die stopt met roken. De eerste weken zijn het moeilijkst. De hele dag door is die persoon bezig met niet-roken. Pas na enkele weken doorzetten, komen er uren op de dag dat hij even vergeet dat hij niet meer kan roken. Deze momenten komen steeds vaker voor en gaan steeds langer duren. Na een jaar denkt deze persoon alleen op bepaalde momenten nog met weemoed terug aan de sigaret.

Eetgewoonte

Zo gaat dat ook met eten: voordat je echt 100% een foute eetgewoonte hebt afgeleerd, ben je misschien wel jaren verder, maar de eerste 90% kun je binnen enkele maanden hebben bereikt.

Er zijn allerlei onderzoeken, maar een periode van 3 maanden komt regelmatig terug. Als je 3 maanden lang trouw iets doet, dan kan het al een klein beetje een gewoonte geworden zijn. Ga er niet vanuit dat je na drie maanden moeiteloos je nieuwe patronen volhoudt, maar je kunt al wel een hele goede stap in de goede richting zetten.

Onze coaches zijn opgeleid om jou te helpen bij gedragsverandering. Heb je hulp nodig, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Tags: , ,