Gezond(er) Sinterklaas | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Smullen maar van deze lekkernijen.

Gepubliceerd op: 25 november 2016

Het is november, de Sinterklaastijd is aangebroken en de schappen van de winkels liggen al weer ruim 2 maanden vol met allerlei lekkernijen. Probeer in de aanlooptijd naar 5 december deze verleidingen te weerstaan en gun jezelf wanneer je Sinterklaas viert iets lekkers.

Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’. Eens per jaar snoepen van al dat lekkers moet kunnen, toch? Natuurlijk, maar het ene strooigoed is het andere niet.

Gezond(er) Sinterklaas

Sommige traktaties zijn wat minder ongezond dan andere. Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig, bevatten relatief weinig calorieën en bovendien geen verzadigd vet. Voor schuimpjes geldt hetzelfde. Daarvan snoep je dus relatief verstandig. Al zijn bakjes met mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje paprika net zo sfeervol en veruit het gezondst.

Dat kunnen we van gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten niet zeggen. Daarin zit relatief veel vet, waarvan een groot deel verzadigd. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: elke 100 gram bestaat uit een vijfde verzadigd vet. Chocoladekruidnoten pakken de tweede plaats. Ze bevatten zo’n 15% verzadigd vet per 100 gram. Houd de porties dus klein.

Je kunt dan best een portie fruit vervangen voor:

  • 1,5 speculaasje
  • 12 kruidnootjes
  • 10 pepernoten
  • 4 schuimpjes
  • 15 g marsepein
  • 4 mini taai-taaipopjes

Vervang bij voorkeur niet vaker dan 1 keer per dag een stuk fruit door de bovengenoemde alternatieven.

Uiteraard is niets is zo lekker als een lekkere sinterklaastraktatie die nog een klein beetje warm en vooral lekker knapperig is omdat het net uit de oven komt. Warme chocolademelk erbij en niets staat een geslaagde Sinterklaasviering in de weg.

Hieronder volgen twee recepten. Het zijn twee opgepimpte versies.

Volkoren kruidnoten

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Benodigdheden:

  • 250 gram volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder (kant-en-klaar te koop)
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 80 gram vloeibare margarine voor koken, bakken en roerbakken
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • zout
  • 3 eetlepels magere melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe 250 gram volkorenmeel en een zakje bakpoeder in een kom en vermeng het goed met elkaar. Maak een kuiltje in het meel en doe hier de suiker, de margarine, de speculaaskruiden, een snufje zout en de magere melk in. Kneed alles tot een soepel deeg. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kruidnootjes in ca. 20 minuten, in het midden van de oven bruin en gaar.

Tip

Wilt u mensen echt trakteren smelt dan een klein beetje pure, witte of melkchocolade en doop hier een gedeelte van de kruidnootjes in.

 

CHOCOLADEMELK NET IETS ANDERS

Bereidingstijd ongeveer 5 minuten

Benodigdheden voor 1 glas:

  • 150 ml magere melk
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 anijsblokje

Bereiding

Verwarm 150 ml magere melk op het fornuis of in de magnetron. Schep een eetlepel cacaopoeder in een beker en voeg een klein scheutje hete melk toe. Roer de cacao glad. Vermaal het anijsblokje en voeg deze samen met de resterende hete melk toe. Roer nog even goed door en drink de chocolademelk direct op.

Tip

Warme chocolademelk doet het altijd erg goed op een koude en donkere Sinterklaasavond. Vervang deze avond één keer zuivel voor deze verrassend lekkere chocolademelk.

Wil je meer tips voor lekkere Sinterklaaslekkernijen?
Neem dan gerust contact op met een van de Ladyline coaches.

Tags: , ,