Minder eten, meer genieten | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 21 april 2017

Plezier heeft een gunstig effect op ons eetpatroon. Bij kleinere porties juist een intenser gevoel van verzadiging. Keuzes op basis van genot blijken beter uit te pakken dan ‘gezonde’ keuzes. 

De eerste hap die je neemt van iets lekkers geeft het meeste zintuiglijk plezier. Dan proef je die verfijnde chocoladesmaak het intensiefst, dan voelt het smeltende ijs op je tong het meest overweldigend. Elke volgende stap, hoewel misschien nog best lekker, levert een minder grote bijdrage aan het genieten. Het is een wetmatigheid die we allemaal kennen, misschien zonder het altijd te beseffen: de wet van het afnemend genot. En neem je te veel, dan is ‘mwah’ het gevoel dat na de hele maaltijd overblijft. De kunst is om de optimale portie te nemen. En dat is lastig, want als we lekkers voor onze neus hebben laten we ons maar al te vaak leiden door gedachten aan meer, meer, meer….

Minder eten en meer genieten

Wie zelf op basis van zijn eigen vermogen tot genieten van lekkers kiest voor een kleine hoeveelheid, is daarmee gelukkiger dan degene die zich inhoudt uit angst dat te veel lekkers schadelijk is voor de gezondheid. Die conclusie sluit aan bij al langer bekende kennis over voeding en gezondheid: genieten doet positieve dingen voor ons eetpatroon. Genot, verzadiging en ontspanning zijn namelijk met elkaar verweven. Wanneer je geniet van voedsel maakt je lichaam chemicaliën aan die het signaal van ‘genoeg’ naar de hersenen sturen. Zo weet het eetsysteem dat het kan stoppen met ‘meer willen’. Dan voel je je verzadigt en kom je tot rust.

Zes tips:

  1. Scherp je zintuigen. Onze zintuigen zijn cruciale instrumenten als het gaat om genieten. Houd ze goed in conditie door ze veel te gebruiken. Maak bijvoorbeeld mentale aantekeningen van je waarnemingen door de dag heen. Beschrijf in gedachten alle tinten bruin in je boterham, of het exacte geluid wanneer je in een appel bijt. Een andere manier om je zintuigen te scherpen is eten in het donker: verbazend wat je dan allemaal opvalt.
  1. Ontdek de nasmaak. Als je denkt dat een hap van je maaltijd op en weg is, begint het eigenlijk pas. De nasmaak van een klein beetje voedsel kan heel intens zijn en je kunt er veel langer van genieten dan je zou verwachten. Wie daar aandacht voor heeft, wordt zeker beloond met meer genot uit minder eten.
  1. Eet zonder afleiding. Als je eet en er tegelijk televisie bij kijkt of whatsappt, merk je eigenlijk niet wat je proeft of welk effect het voedsel op je lichaam heeft. Word je tijdens de maaltijd bijvoorbeeld afgeleid door het spelen van games, dan krijg al heel snel weer trek. Je eet later meer tussendoortjes dan iemand die aandachtig eet.

Eet je gezellig samen met anderen? Pauzeer dan af en toe tijdens het gesprek om na te gaan of je al genoeg hebt.

  1. Word een eetsnob. Train jezelf in fijnproeven, zodat je steeds meer dat eten kunt kiezen wat je echt heerlijk vindt. Test af en toe etenswaren systematisch op geur, smaak, uiterlijk, mondgevoel. Probeer niet te denken, maar vooral open en nieuwsgierig waar te nemen. Wie weet waardeer je je favoriete koekje dan nog meer. Of misschien vind je het snoep dat je altijd gedachteloos eet, eigenlijk helemaal niet zo lekker.
  1. Vermijd extreme honger. Sla liever geen maaltijden over. Als je hongergevoel te hoog oploopt, ben je minder goed in staat tot het maken van een weloverwogen, rustige keuze op het moment dat er een eetmoment aanbreekt. Je kunt dan alleen nog maar bunkeren en dat gaat heel slecht samen met genieten of met het bepalen van een goede portie. Honger is trouwens ook niet goed voor je portemonnee: uit onderzoek blijkt dat het kooplustig maakt.
  1. Eén tegelijk. Trek in iets lekkers? Gun jezelf dat dan – maar leg er ééntje of een klein schepje tegelijk van in een schaaltje of bakje. Zie je een mini-hoeveelheid eten voor je, dan werkt dat als een natuurlijke rem op je eetgedrag. Het nodigt onbewust uit om met meer aandacht te kijken en te proeven. Meer pakken kan altijd nog. 

De Ladyline Mind Balance methode helpt jou met gedragsverandering. Maak eens een vrijblijvende afspraak.

Tags: , , ,