Zware botten, het zit in de familie..... | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat is jouw excuus?

Gepubliceerd op: 28 juli 2017

We kennen ze wel: de excuses die ‘dikke’ mensen hebben waarom ze zoveel eten of zo dik zijn. Overgewicht kan diverse oorzaken hebben. Een te hoge energie-inname in relatie tot de hoeveelheid beweging is de grootste factor, al dan niet in combinatie met een scala aan factoren zoals omgevingsinvloeden, sociale factoren en beschikbaarheid van gezond voedsel. Maar vallen zware botten daar ook onder?

Waaruit bestaat je lichaamsgewicht

10-15% van je lichaamsgewicht bestaat uit botmassa. Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dus stel je weegt 60 kg en je gaat uit van 12,5% botmassa dan zou het totale gewicht aan botten dus 7,5 kg zijn. Maar die 7,5 kg botten bestaan uit verschillende onderdelen: mineralen zoals calcium maar ook water maakt deel uit van de botten. Dit is de reden waarom je een groot variatie zit in botmassa. Soms wordt er uitgegaan van uitsluitend het gewicht aan mineralen wat in de botten aanwezig is (calcium, fosfor, etc.) waardoor je hele kleine getallen ziet van één tot enkele kilo’s; en in andere berekeningen wordt uitgegaan van de totale botmassa waardoor je grotere getallen ziet van ruim boven de 5 kg.

Botmassa

De botmassa kan variëren. Maar als je die getallen terugzet naar kilo’s is dat verschil erg klein en zeker geen verklaring voor overgewicht. Onder optimale omstandigheden (goede voeding met voldoende vitamine D, vitamine K en calcium en voldoende beweging) zit je rond je 30e op een maximale botdichtheid, ook wel ‘peak bone mass’ genoemd. Een optimale botdichtheid betekent dat je botten op een toppunt van sterkte zijn. Na je 30e neemt de botdichtheid weer langzaam af omdat de osteoclasten (cellen die botten afbreken) langzaamaan het stokje overnemen van de osteoblasten (cellen die botten opbouwen). Op oudere leeftijd heb je een lagere botdichtheid en een klein beetje minder ‘zware’ botten dan op jongere leeftijd.

De bouw van de persoon

Hoewel de botmassa dus maar heel beperkt varieert verschilt de ‘bouw’ van persoon tot persoon wel enigszins. De ene heeft bijvoorbeeld bredere schouders, polsen en knieën dan de ander. Het verschil in bouw wordt ook wel fenotype genoemd. Zo kennen we ectomorfen (over het algemeen slanke mensen), mesomorfen (over het algemeen gespierde mensen) en endomorfen (over het algemeen mensen met een neiging tot overgewicht of obesitas). Er zit wel degelijk verschil in de bouw van mensen maar of het fenotype leidt tot overgewicht is echt geen vaststaand feit. Op het moment dat je gezond eet en voldoende beweegt kun je ook als endomorf een prima en gezond gewicht handhaven of bereiken.

Zware botten

Zware botten bestaan niet. Het gewicht varieert enigszins per leeftijdsklasse maar die verschillen zijn maar zeer klein. Het behoud van een gezonde botmassa (botdichtheid) is cruciaal voor het voorkomen van botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd. Dus (crash)diëten met een laag calcium en vitamine D-gehalte zijn altijd af te raden. Belangrijke bronnen van calcium zijn onder andere zuivelproducten, vis op de graat, noten en groene bladgroenten zoals spinazie en rucola. De primaire bron van vitamine D is zonlicht maar je kan dit ook halen uit ei, vis, boter en halvarines. Daarnaast is ook voldoende vitamine K (te vinden in groene groenten en gefermenteerde (zuivel) producten zoals kwark en kaas) van belang in de botopbouw.

Conclusie

Beweeg veel om sterke botten te creëren en te handhaven en eet daarnaast voldoende calcium- en vitamine D en K rijke producten. Deze zijn essentieel om je mobiel te houden; ook op latere leeftijd. Die paar gram (hele belangrijke!) botmassa die dit oplevert zal er echt niet voor zorgen dat je overgewicht of obesitas krijgt. Maak als je overgewicht hebt bewuste en gezonde keuzes om gewicht te verliezen zoals minder snacken en ongezonde tussendoortjes te eten en beknibbel nooit op voedingsstoffen die ten koste gaan van je botmassa.

De  Ladyline coaches willen je graag meer vertellen over voldoende vitamines en mineralen. Maak eens een vrijblijvende afspraak.

Tags: , ,