2016: het jaar van de peulvrucht | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Alle voordelen op een rij

Gepubliceerd op: 01 juli 2016

Peulvruchten: ze zijn er in allerlei soorten en maten en lenen zich prima voor de dagelijkse variatie. En dat is mooi, want ze zitten vol met goede voedingsstoffen, ze zijn volop verkrijgbaar en kunnen bovendien vlees vervangen in een maaltijd. Dus het is ook niet gek dat de Verenigde Naties 2016 zelfs hebben uitgeroepen tot het ‘International Year of Pulses’!

Het is dan ook verbazingwekkend dat de gemiddelde Nederlander nog geen kilo peulvruchten per jaar eet. Ter vergelijking: de gemiddelde Spanjaard eet er jaarlijks ruim vier kilo van. Toch lijkt hier langzaam verandering in te komen; peulvruchten zijn aan het ‘verhippen’.

Elke zaterdag staan er bij Ladyline peulvruchten op het menu. Je kan deze kleine krachtpatser namelijk niet vaak genoeg kiezen.

Ze zitten bomvol eiwitten. Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, boterbonen en adukibonen zitten boordevol gezonde, plantaardige eiwitten en daardoor geven ze je lang een gevuld gevoel. Combineer je peulvruchten met granen, dan vormen ze bovendien de perfecte vleesvervanger.

Ze zitten bomvol gezonde vezels. Zet je bonen op het menu, dan weet je zeker dat je veel vezels binnenkrijgt. Ook zijn bonen rijk aan vitamine B en mineralen. Peulvruchten zijn trouwens geen dikmakers, dat is een fabel. Juist omdat er zo veel vezels en eiwitten in zitten, eet je er minder van én krijg je minder snel weer trek.

Peulvruchten passen in elk budget. Bonen staan niet voor niets bekend als ‘armeluisvoedsel’: ze zijn spotgoedkoop. Gedroogde bonen in een zak zijn het voordeligst, maar ook ingeblikt of in pot zijn ze prima betaalbaar.

Ze zijn lang houdbaar. Tenminste houdbaar tot; oneindig lang. Zowel gedroogde bonen als bonen in blik blijven lang goed. Handig dus om altijd een voorraad in huis te hebben. Geen tijd om uitgebreid te koken? Maak de bonen, doe er wat restjes uit de koelkast bij, giet er wat tomatensaus over en klaar is die gezonde maaltijd.

Ze zijn de perfecte snack. Rooster eens wat (gekookte, uitgelekte) kikkererwten ongeveer 30 min. op 200° in de oven. Bestrooi ze met wat paprikapoeder, chilipeper, olijfolie en zeetzout en klaar is je hartige snack.

Wil jij ook vaker peulvruchten op het menu zetten? Check dan eens het Ladyline gezonde en slanke weekmenu. Elke zaterdag vind je hier een recept met peulvruchten.

Tags: , ,