Eten van zelf geplukte paddenstoelen gevaarlijk? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Laat je niet verleiden!

Gepubliceerd op: 18 november 2016

De herfst is alweer in volle gang. En dan zijn ze weer in overvloed aanwezig: paddenstoelen in het bos. Mooi om te zien, maar de giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig.

Hoe gevaarlijk zijn zelfgeplukte paddenstoelen

Om vergiftiging te voorkomen kun je paddenstoelen beter in de winkel, op een markt of bij een teler kopen in plaats van ze zelf te plukken. Paddenstoelen die je daar koopt zijn veilig.

Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Denk aan symptomen zoals braken of diarree. In hele ernstige gevallen is het zelfs dodelijk. In Nederland is vooral de groene knolamaniet erg giftig. Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken. Het zijn veldvruchten en daardoor zijn ze van de eigenaar van de grond.

Recepten met paddenstoelen

In soep, stoofpot of als bijgerecht, met paddenstoelen kan je alle kanten op. Bovendien bevatten ze goede voedingsstoffen en zijn ze caloriearm. Nederlanders eten per jaar zo’n 3 kg paddenstoelen. De witte champignon is de meest gegeten soort, maar ook cantharellen, oesterzwammen en shiitakes zien we steeds meer verschijnen in winkels en speciaalzaken. De meeste paddenstoelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel.

Eetbare paddenstoelen passen goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vitamine B2, kalium, vezels en foliumzuur.

Paddenstoelen uit de winkel kun je beter niet rauw eten. In paddenstoelen komt van nature de gifstof agaritine voor. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.

Bij de slanke recepten van Ladyline is regelmatig een recept met paddenstoelen te vinden.

Tags: , , ,