GEZONDE VOEDING VOOR HART EN VATEN | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wees goed voor je lijf

Gepubliceerd op: 06 oktober 2017

Voeding…ook hiervoor geldt de ene voeding schaadt en de andere baat….Een grootschalige studie die gepubliceerd werd in het gerenommeerde tijdschrift JAMA levert de volgende interessante bevindingen op t.a.v. verschillende voeding. 

Een hoge inname van onder andere noten, zaden en omega 3-visvetzuren verkleint de sterftekans als gevolg van hart- en vaatziekten en diabetes met maar liefst 45%!
Daarentegen leidt een hoge consumptie van bewerkt vlees en zout juist tot een flinke grotere sterftekans.

Wat is eigenlijk bewerkt vlees

Bewerkt vlees is vlees dat niet vers verkocht wordt. Het is bijvoorbeeld gerookt of gezouten. Voorbeelden zijn: knakworstjes, salami-worst, ham, hotdogs, rookworst.

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is bewerkt vlees ook bewezen kankerverwekkend en dan specifiek dikkedarmkanker.

De studie

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten de relatie tussen levensmiddelen en voedingsstoffen enerzijds en de sterftekans als gevolgen van diabetes en hart- en vaatziekten anderzijds. Het betrof de consumptie van groenten, fruit, noten en zaden, volkoren granen, onbewerkt rood vlees, bewerkt vlees, suikerhoudende dranken, meervoudig onverzadigde vetzuren (bijv. : zonnebloemolie, notenolie, druivenpitolie of sojaolie) omega 3-visvetzuren (bijv.: makreel, haring, sardientjes, wilde zalm) en zout.

In het jaar 2012 overleden meer dan 702.000 Amerikanen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, een herseninfarct of – bloeding en diabetes type-2. Een hoge zoutinname was met een percentage van 9,5 % voor het grootste deel verantwoordelijk voor de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten en diabetes.

Wat is  een te hoge zoutinname

Het blijkt dat de meeste mensen meer zout eten dan ze nodig hebben. Het advies is om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten, maar in Nederland consumeren volwassen mannen gemiddeld 9,9 gram per dag, voor vrouwen is dit gemiddeld 7,5 gram per dag (Bron: RIVM).

Dit werd gevolgd door een lage inname van noten en zaden (sterfterisico 8,5%), een hoge consumptie van bewerkt vlees (8,2%), een lage inname van omega 3-visvetzuren (7,8%), een lage consumptie van groenten (7,6%), lage fruitinname (7,5%) en tenslotte een hoge consumptie van suikerhoudende drankjes (7,4%).

De rol van voeding

Voeding blijkt een voorname rol te spelen bij het verlagen van het sterfterisico door hart- en vaatziekten en diabetes type-2. Een juiste dagelijkse inname van noten en zaden (20 gram), omega 3-visvetzuren (250 mg), groenten (400 gram), fruit (300 gram) en volkoren granen (125 gram) kan het sterfterisico flink doen verkleinen!

Zo belangrijk is voeding dus!

De  Ladyline coaches willen je graag meer vertellen over het maken van gezonde keuzes. Maak eens een vrijblijvende afspraak. 

Tags: , ,