Granen…. volkoren graag! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Krijg jij genoeg vezels binnen?

Gepubliceerd op: 29 april 2016

Granen zijn goed voor je. Kies vooral voor volkoren, dat is de gezondste variant.

De winkelschappen staan vol met hippe granen als bulgur, quinoa en – helemaal terug van weggeweest – havermout. Ze zitten vol met vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Kies als het kan voor producten met een volkorenvariant. Volkorenproducten zijn namelijk gemaakt van hele (vermalen) graankorrels en bevatten de meeste vezels.

Dagelijkse hoeveelheid vezels

Het advies is om dagelijks 30-40 gram vezels te eten, met name afkomstig uit volkoren graanproducten, groenten en fruit. Vezels zorgen ervoor dat je darmen optimaal werken en ze dragen mogelijk bij aan een gezond gewicht omdat je langer een vol gevoel houdt. Bovendien verminderen vezels de kans op hart- en vaatziekten.

Volkorenbrood

Brood is een belangrijke bron van koolhydraten en jodium. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Als brood volkoren is, moet dit op het etiket staan. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met moutextract of gekarameliseerde suiker maar dat geeft weinig extra voedingsstoffen.

‘Hoe donkerder het brood, hoe gezonder’ klopt dus niet. De kleur van brood zegt niets over de voedingsstoffen die erin zitten.

TIPS

  • Vervang witte en bruine boterhammen door volkorenbrood.
  • Voor de afwisseling kun je, in plaats van volkorenboterhammen, af en toe havermout of muesli met kwark als ontbijt nemen. Het zijn even goede volkoren graanproducten. Wel is het zo dat brood als enige jodium bevat. Dat heb je nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
  • Neem volkorenpasta, bulgur of zilvervliesrijst bij de warme maaltijd.

Heb jij geen idee of jij welke dag 30-40 gram vezels binnenkrijgt? Doe samen met de Ladyline coach de “vezeltest”.

Tags: , , , ,