Hoe maak je slankste en gezondste oliebollen? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

...met een heerlijk recept

Gepubliceerd op: 30 december 2016

Als je rekening houdt met onderstaande tips, bak je zelf de slankste en gezondste oliebollen:

  1. Gebruik VERS en VLOEIBAAR frituurvet of olie.

Vloeibare vetten en oliën bevatten gezondere vetten dan vast frituurvet. Gebruik sowieso altijd vers vet en gooi het daarna weg!

  1. Gebruik frituurvet uit een ondoorzichtige verpakking.

Bewaar vet of oliën nooit in het licht. Licht heeft namelijk een zelfde invloed op vet als verhitting. Helaas worden veel oliën in doorzichtige flessen verkocht. In een donker keukenkastje is dat geen probleem, maar in de open schappen van de winkel wel. Daarom het advies om ondoorzichtige flessen te kopen.

  1. Verwarm het vet geleidelijk.

De kwaliteit van het vet gaat minder achteruit als je het langzaam opwarmt.

  1. Frituur op de juiste temperatuur en houd deze temperatuur constant.

Bij een te lage temperatuur neemt de oliebol veel vet op en de inhoud wordt niet gaar. Bij een te hoge temperatuur gaat de kwaliteit van het vet snel achteruit en de bol kan verbranden.

  1. Frituur niet te veel oliebollen in één keer.

Frituur 1 of 2 bollen tegelijk, niet meer. Het beslag van de oliebollen verlaagt de temperatuur van het frituurvet, het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Zeef restjes oliebol uit de frituurpan.

Restjes beslag in de frituurpan verminderen de kwaliteit van het frituurvet, het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Maak grotere oliebollen.

Grotere oliebollen hebben relatief minder korst, en zijn daardoor beter. De korst van de oliebol is namelijk het vetst, het meest dik makend en het meest ongezond.

  1. Vul de oliebollen met extra rozijnen en appel.

Stukjes appel en rozijnen geven de bol extra inhoud. Dat maakt ze lekkerder en gezonder. Houd wel rekening met de hoeveelheden. Bij te veel fruit kan het beslag niet rijzen. Neem niet meer fruit dan 50% van het gewicht van het meel.

  1. Laat de oliebollen uitdruipen op keukenpapier.

Vergeet het keukenpapier niet. Dit papier neemt veel vet op. Laat de bollen niet alleen uitdruipen, maar rol ze ook eventjes om.

  1. Strooi er geen poedersuiker overheen.

Ze zijn al lekker genoeg van zichzelf.


Recept Volkoren oliebol 

Ingrediënten (voor 25 stuks)

  • 300 g volkorenmeel
  • 200 g bloem
  • 10-12 g instant gist
  • zout
  • 25 g lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml bruin bier op kamertemperatuur
  • 350 ml magere melk op kamertemperatuur
  • 50 g vloeibare margarine op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 200 g rozijnen in wat bloem geschud
  • appel in stukjes in wat bloem geschud
  • kaneel naar smaak
  • zonnebloemolie

Bereiding

Stap 1

Maak een glad deeg van alle ingrediënten (behalve de appel en rozijnen) door eerst de droge te mengen, en dan de natte er goed door te mixen. Laat het deeg 15 min. rusten.

Stap 2

Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 min. rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.

Stap 3

Verwarm de olie tot 180°C.

Stap 4

Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt zeker een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Voedingswaarde per oliebol:

Recept: 150 kcal, 4 g Eiwit, 22 g Koolhydraten, 5 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 2 g Vezels

Tags: , , ,