Een maagverkleining maakt niet gelukkiger | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Een nieuwe levensstijl wel

Gepubliceerd op: 13 januari 2017

Het aantal obese mensen dat in Nederland kiest voor een maagverkleining, is explosief gestegen. In 1998 werden de eerste bariatrische ingrepen uitgevoerd. In 2013 lieten al 10.000 mensen de ingreep uitvoeren. Bij de ingreep wordt de maag verkleind en de darm omgelegd. Het gevolg is dat een groot deel van de maagcapaciteit overbodig wordt. Je kan daarna veel minder eten dan voor de ingreep en valt daardoor tientallen kilo’s af.

Klink allemaal zo mooi. Gewicht verliezen zonder er heel veel voor te moeten doen.

Aanleren nieuwe levensstijl

Maar hoe zit het met de begeleiding? Worden mensen wel geholpen met het aanleren van een nieuwe levensstijl? Bij overgewicht hoort bijna altijd een verhaal. Veel geestelijke problemen. Als er sprake is van echte eetproblematiek, eetbuien, moet je mensen geen maagverkleining aan willen doen. Ze moeten eerst hun verslaving oplossen, hoe moeilijk dat ook is. Een maagverkleining lost een eetprobleem niet op. Een maagverkleining maakt in de regel ook niet gelukkiger. Als je ongelukkig het ziekenhuis ingaat, kom je er niet gelukkiger uit. Ook niet als je in een later stadium afvalt. Natuurlijk maakt een normaler postuur je vitaler, gezonder. Maar die euforie verdwijnt. Het normale leven gaat door, de complimenten over hoe goed je eruit ziet stoppen. Geluk zit in jezelf en niet in een verkleining van de maag.

Valkuilen

Wanneer je uiteindelijk toch weer aankomt en een medische noodzaak is uitgesloten, is dat vaak te wijten aan het trappen in oude valkuilen. Of misschien ben je wel enorm lijngericht gaan eten. En dat is nu juist wat je niet moet doen na een maagverkleining. Het gaat om het veranderen van je levensstijl, actief worden. Je moet niet het gevoel hebben dat je op dieet bent. Je hebt geen straf, je mag echt wel iets lekkers, je kan gewoon meedoen met het leven. Zaak blijft dat je je aanpast, de juiste keuzes maakt.

Je kunt je maag verkleinen tot de grootte van een kiwi, dat is nog geen garantie voor een ‘slank en gelukkig’ leven. Uiteindelijk moet jezelf aan de slag. Je kunt een jaar na de operatie weer aankomen. Je kunt dan weer meer eten. Een gastric bypass lost niet alle problemen op. Je lichaam went weer aan vetten en suikers en dan moet je de discipline opbrengen om niet meer door te slaan.

Heb je meer dan genoeg van jouw overgewicht? Maak dan is vrijblijvend een afspraak bij een Ladyline vestiging bij jou in de buurt. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het aanleren van een nieuwe levensstijl.

Tags: , , ,