Mager? Nee hoor, ik ben fit! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Orthorexia nervosa

Gepubliceerd op: 27 januari 2017

Fitgirls… op Instagram is het leven te zien van prachtige meisjes die foto’s van zichzelf tonen: sportend en etend. Ze geven adviezen, tellen geen calorieën, maar doen aan clean eating: verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Maar is het wel gezond alle suikers uit je eten te bannen? Of is een nieuwe eetstoornis in de maak?

In de afgelopen decennia is er al heel veel de revue gepasseerd. Vroeger aten we nog een boterham met roomboter en volvette Goudse kaas. In de jaren zeventig werd de boter vervangen door halvarine, want daar werd je minder dik van. En wat denk je van al die voedselhypes en vetarme diëten die de afgelopen jaren elkaar snel afwisselen. De boterham kwam bijvoorbeeld helemaal niet meer op tafel.

“Gewoon eten”

Zijn er ook nog mensen die ‘gewoon’ eten? Of laat jij de pasta’s en koolhydraatrijke producten ook staan omdat ze alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaken? Dat tomaatje moet je dan ook maar niet meer bij je lunch opeten. Daar zit namelijk ook suiker in.  En hoe zit het met de sportschool? Ben je er ook niet weg te slaan omdat je toch ook gespierd wilt zijn? En ben je doorgeslagen als je nooit meer uit eten wilt omdat je geen idee hebt wat je in een restaurant binnenkrijgt?

Orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa. Orthos = juist, orexis = eetlust en norvosa = van psychische aard. Het wordt ook wel het zusje van anorexia nervosa genoemd. Maar de orthorecten eten wél. Ze sluiten bepaalde voedselgroepen meer en meer uit, vaak tot in het extreme.

Het nieuwe schoonheidsideaal is dan ook: strong is the new skinny! Gezond eten en trainen gaan hand in hand. Als je als vrouw geen sixpack hebt, dan hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Het is nooit genoeg.

Gezond eten en leven

Ben jij ook 24 uur per dag met gezond eten en een gezond leven bezig? Misschien heb jij dan ook wel een probleem en wordt het tijd om weer te leren hoe je normaal met eten om moet gaan en om je lichaam te vertrouwen. Luisteren naar wanneer je écht honger hebt en niet omdat je schema aangeeft dat je nu weer wat mag eten.

Wil je een advies over normale gezonde voeding? Neem dan eens contact op met een van onze coaches.

Tags: , , ,