Minder zout en suiker is voor iedereen gezond | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Voeg jij suiker of zout toe?

Gepubliceerd op: 03 februari 2017

Voeg jij suiker toe aan de koffie of thee? En hoe zit het met de zoutpot? Heb jij die op tafel staan om het eten nog iets meer smaak te geven? Veel producten bevatten suiker en zout zonder dat je het doorhebt, waardoor je er meer van binnenkrijgt dan goed voor je is.

Suiker valt, net als zetmeel en vezels onder de koolhydraten. Een groot deel van onze energiebehoefte halen we uit koolhydraten. Denk aan suiker uit fruit maar ook uit melk. Wat we niet nodig hebben, zijn toegevoegde suikers zoals die in frisdrank of suiker in de koffie.

Natuurlijke suikers

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke en toegevoegde suikers: we verwerken beide op dezelfde manier en ze leveren allebei energie. Toch zijn natuurlijk suikers te verkiezen boven toegevoegde suikers. Toegevoegde suiker levert naast energie meestal niks nuttigs. Natuurlijke suikers zitten vaker ‘verpakt’ in iets wat ook vitamines, mineralen en vezels kan bevatten.

Hoeveelheid suiker

50 gram. Zo veel suiker adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om dagelijks maximaal te consumeren. Oftewel: 10 procent van onze dagelijkse energie-inname. Maar een maximum van 25 gram suiker is nog beter, bijvoorbeeld met oog op tandbederf. Wist je dat 25 gram suiker gelijk staat aan 5½ suikerklontje per dag? Om het nog iets duidelijker te maken, zo veel zit ongeveer in 1 longdrinkglas (250 ml) frisdrank.

Hoeveelheid zout

Ons lichaam heeft niet zozeer zout nodig, maar wel natrium. Natrium is een mineraal dat in zout zit. Te veel natrium zorgt voor een hoge bloeddruk. Zout zit in veel verschillende producten en je proeft het niet altijd. Check daarom het etiket en kies voor het product met het minste zout. En zout blijft zout, of het nu Himalayazout, zeetzout of Keltisch zout heet…

6 gram. Dat is de maximale hoeveelheid zout die we per dag binnen zouden moeten krijgen. Grote kans dat je daar ver bovenuit komt. Gemiddeld eet een volwassen Nederlandse vrouw 7,5 gram zout per dag.

Smaakpapillen

Ben jij iemand die het liefst overal suiker en zout aan toevoegt, dan is het tijd voor een experiment. Probeer eens een tijdje minder zout voedsel te eten en het klontje suiker in de koffie weg te laten. Je smaakpapillen wennen er sneller aan dan je denkt. Wanneer je na een tijdje weer suiker en zout gaat toevoegen, dan smaakt alles ineens heel zout en zoet. Je kunt de smaakpapillen dus trainen. Het duurt een paar weken totdat ze zich hebben aangepast. Daarna gaat de waardering voor eten met minder zout en suiker omhoog en proef je veel meer de andere smaken.

De weekrecepten van Ladyline zijn verantwoord en volwaardig samengesteld. Laat je eens inspireren.

Tags: , , ,