Moet je nu wel of geen brood eten? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat denk jij?

Gepubliceerd op: 19 februari 2016

Brood heeft de afgelopen jaren last gehad van fabels dat het dik zou maken en gluten slecht zijn voor de gezondheid, maar is dat wel zo of is dat absolute onzin?

Ik ben al jaren een echte broodeter. Brood als ontbijt, als lunch en als tussendoortje. Bij mij gaat er altijd brood in. Ik heb geen grammetje te veel en met mijn gezondheid is ook niet veel mis. Is het dan echt zo slecht om brood te eten?

Moet je nu wel of geen brood eten?

Tja, ik heb dus ook wel eens getwijfeld toen ik mijn ontbijt stond klaar te maken. Neem ik die boterhammen nu wel of niet? In ‘De Broodbuik’ wordt gezegd: Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en diabetes type 2 terugdringen. Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu. Is het gek dat je dan als leek gaat twijfelen?

Wat doet brood voor je?

Hoogleraar Robin Peeters ziet vooral gevaren wanneer we brood links laten liggen. Het zou volgens hem vooral een gevaar zijn als je zwanger bent.

Wanneer je geen brood eet, krijg je waarschijnlijk onvoldoende jodium binnen.

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. Toegevoegd jodium zit in gejodeerd keuken-, tafel- en dieetzout, bakkerszout, brood dat gebakken is met bakkerszout en sommige vleeswaren.

Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig of geen brood eet, ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop). Bij kinderen leidt jodiumgebrek tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei.

Wat is het alternatief?

Misschien eet jij liever yoghurt als ontbijt. In zuivel zit ook jodium, maar veel minder dan in brood. Om voldoende jodium binnen te krijgen, zou je zes sneetjes per dag moeten eten. Dit staat gelijk aan 14 glazen melk of 8 eieren, maar dat neemt natuurlijk niemand. Brood is dus verreweg de makkelijkste manier om jodium binnen te krijgen.

Wat ik vanmorgen gegeten heb? Drie sneden volkorenbrood….

Wil jij weten of je genoeg jodium binnenkrijgt met jouw voeding? De Ladyline coach maakt graag een berekening van jouw voeding.

Tags: , ,