Appeltaart bakken.... | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

...en afvallen, gaat dat samen?

Gepubliceerd op: 21 augustus 2015

Wat is er lekkerder dan de geur van een versgebakken appeltaart. Net uit de oven, nog dampend op het aanrecht. Maar zonder dat je er een punt van af hebt gesneden, heb je toch al de nodige calorieën binnen gekregen. Herkenbaar?

Afgelopen weekend was het weer zover. Muziekje aan, kinderen lekker buiten en manlief druk achter zijn laptop. Ik klutste een ei, sneed ongeveer 175 gram boter af (waarschijnlijk was het wel wat meer), en kneedde dat door het bakmeel totdat ik een mooi deeg had. Het recept gaf aan dat ik een kilo appels moest schillen (ik denk dat ik wat royaler was) en at tijdens het schillen vast enkele partjes (een stuk of vier).

Vervolgens pakte ik de zak rozijnen. Ik at alvast een handje rozijnen en strooide een flinke hoeveelheid door de appels. Ik schoot een beetje uit. Eigenlijk had ik maar 100 gram nodig. Voordat ik de zak rozijnen weer in de kast legde, at ik snel nog een handje. De suiker en kaneel vergeet ik natuurlijk ook niet. Ook daar was ik weer iets te royaal mee. Zal vast meer zijn geweest dan 75 gram die ik nodig had.

Ik bekleedde de vorm met deeg, deed de appels erin en snoepte ondertussen nog een appelpartje (dit keer met suiker en kaneel, nog lekkerder). Ik gebruikte de rest van het deeg om een mooi vlechtwerkje over de taart te maken, en pikte ondertussen nog een rozijn van het aanrecht en stopte die in mijn mond. De appeltaart was klaar om in de oven te gaan. Een uurtje later kwam hij er heerlijk geurend weer uit en nog een uurtje later zaten we gezellig aan de koffie met appeltaart. Heerlijk!

Het recept geeft aan dat 1 punt appeltaart 285 kilocalorieën levert. Maar ja, op mijn manier: een beetje meer van dit en een beetje meer van dat, bevat een punt al snel zo’n 35 kilocalorieën meer. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over al het gesnoep tijdens het maken van de taart. Idee? Ik at gewoon even 175 kilocalorieën weg!

Nu heb ik het over het bakken van een appeltaart. Maar wat denk je van dat plakje kaas bij het smeren van een boterham, een stukje rookworst bij het klaarmaken van boerenkool met worst en een paar plakjes ei bij het klaarmaken van een salade.

Voor je het weet…..

Tags: , ,