Etiketten lezen | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat weet jij van het etiket?

Gepubliceerd op: 16 oktober 2015

Ik loop in de supermarkt. Overal zie ik fris uitziende verpakkingen met mooie kreten. Mooie praatjes verkopen nu eenmaal beter. Ik zie en lees van alles op de verpakking. Maar klopt dit ook altijd? De fabrikant heeft mij al meerdere keren op het verkeerde been gezet. En omdat mij dit niet vaker moet overkomen, ben ik mij er in gaan verdiepen. Door de verkooptrucs te herkennen, wapen ik mezelf beter.

Wat weet jij van het etiket?

Een paar voorbeelden:

‘Claims’ op de verpakking

Op de voorkant van de verpakking vind je vaak kreten als “nu met meer vezels” of “goed voor de weerstand”. Die kreten worden claims genoemd. Soms klopt zo’n claim inderdaad, maar ze worden ook regelmatig gebruikt om het mooier te laten klinken dan het is. Mijn advies: Blijf altijd alert bij claims. Bekijk de voedingswaarde op het etiket om te bepalen of het product echt gezonder is.

Light is niet altijd calorie-arm

Light-chips hoeven lang niet altijd minder calorieën te bevatten dan gewone chips. En in light-pindakaas zit soms 30% minder vet, maar wel meer suiker dan de gewone variant. Bekijk de voedingswaardetabel of het light-product daadwerkelijk een betere keuze is.

Mooie plaatjes

Op een pak yoghurt of sap zie je soms aardbeien, terwijl er maar 0,5% echte aardbei inzit. Kijk altijd op het etiket: in de ingrediëntendeclaratie lees je precies hoeveel er van een ingrediënt in een product zit.

Vergelijk producten per 100 gram

Fabrikanten mogen ervoor kiezen om de hoeveelheden de vermelden per portie, bijvoorbeeld een glas of een koekje. Wil je producten vergelijken? Vergelijk ze dan per 100 gram en niet per portie, want dat is dus niet altijd hetzelfde.

Check de portiegrootte

Soms staat op een verpakking hoeveel calorieën er per portie inzitten. Maar kijk goed naar de grootte van een portie. Soms zitten er bijvoorbeeld twee koeken in een meeneemverpakking en wordt het aantal calorieën gemeld van 1 koek. Dat lijkt namelijk gezonder!

Referentie-inname kan ook verwarrend zijn

Het icoon Referentie-inname (RI) kom je veel tegen op de verpakking. Het geeft aan hoeveel een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft of wat maximaal nog past binnen een gezond voedingspatroon. Soms is het echter verwarrend. 20% zout in een product wil niet zeggen dat je nog 80% mag binnenkrijgen. Voor zout en verzadigd vet is het juist níet de bedoeling dat je de 100% haalt. Het is zelfs beter om er zo ver mogelijk bij vandaan te blijven.

E-nummers of volledige namen

Fabrikanten zetten soms de uitgeschreven naam van een stof op het etiket in plaats van een E-nummer. Dit klinkt natuurlijker. Er staat dan ‘citroenzuur’ in plaats van E330, terwijl het hetzelfde stofje is (een conserveermiddel).

Zo zie je maar. Boodschappen doen is een hele klus. Wil je met een gezonde tas thuis komen, dan zal je verpakkingen/etiketten moeten kunnen lezen.

Ladyline werkt met de Mind Balance. Hierin werken wij met een 10 stappen/happen weekplan. ‘Boodschappen doen’ is één van de stappen/happen.

Tags: