Fermenteren | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

De werking van het proces

Gepubliceerd op: 10 maart 2017

Het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, is weer in de mode. Fermentatie is een eeuwenoude manier om etenswaar lang houdbaar te maken en het maakt nu een comeback. 

Het proces van fermenteren

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool.

Tijdens het proces van fermenteren verandert de smaak van een product. Denk aan witte kool, die door het inwerken van melkzuurbacteriën heerlijk pittig-zuur van smaak wordt en verandert in zuurkool.

Gezondheidseffecten

Fermenteren verandert het voedsel. Sommige producten worden beter verteerbaar. Of bepaalde stoffen worden omgezet. Bijvoorbeeld in yoghurt zorgt fermenteren ervoor dat de melksuiker lactose wordt omgezet in melkzuur.

Er worden ook wel gezondheidseffecten toegedicht aan gefermenteerd voedsel. Bijvoorbeeld dat het goed is voor je immuunsysteem of zelfs dat gefermenteerd voedsel het risico op kanker verlaagt. Veel van deze effecten zijn niet goed onderzocht en zijn niet bewezen.

Tijdens het proces van fermenteren verandert de smaak van een product. Denk aan witte kool, die door het inwerken van melkzuurbacteriën heerlijk pittig-zuur van smaak wordt en verandert in zuurkool.

Recept Zuurkool met Witte bonen

Benodigdheden voor 4 personen

    • 2 uien, in snippers
    • 2 el vloeibare margarine
    • 2 groene paprika’s, in blokjes
    • 800 g zuurkool
    • 2 laurierbladen
    • 8 stuks jeneverbessen
    • 100 ml appelsap
    • 2 blikken witte bonen

Bereiden

Stap 1

Fruit de ui in de margarine glazig.

Stap 2

Smoor de paprika enkele min. mee.

Stap 3

Voeg de zuurkool toe met het laurierblad, de jeneverbessen en het appelsap en smoor dit 10 min.

Stap 4

Verwarm de witte bonen bij de zuurkool.

Stap 5

Verwijder het laurierblad en de jeneverbessen en maak het gerecht op smaak met peper.

 Voedingswaarde p.p.:

Recept: 420 kcal, 25 g Eiwit, 55 g Koolhydraten, 7 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 25 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met bijzondere smaken.

Tags: