Flexitariër | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Geen vlees gegeten, of toch wel?

Gepubliceerd op: 26 mei 2017

Kies jij bewust voor minder vlees en vis? Ook buiten de avondmaaltijd om? Dan mag jij jezelf een flexitariër noemen.

Vegetariër, veganist, pescetariër, klimatariër. Allemaal namen om aan te geven dat je minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet. Voor het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid of omdat je gevarieerd eet. Stuk voor stuk goede redenen om een dag of meer geen vlees of vis te eten. Toch zit de consumptie van dierlijke producten flink ingebed in onze eetcultuur, en vinden sommige mensen het moeilijk of niet fijn om vlees helemaal te laten staan. Om die reden kwamen we enkele jaren geleden met de term flexitariër. Maar wat is nou eigenlijk een flexitariër? Wat past er wel en niet in een dagje zonder vlees? En waarom is het belangrijk om je hier bewust van te zijn?

Geen vlees gegeten, of toch wel?

Heb je gisteren vlees gegeten? En tijdens de lunch? Bij een dagje geen vlees denken veel mensen aan hun avondmaaltijd, maar niet zo snel aan het ontbijt, lunch of borrel. Terwijl we op die momenten ook vaak vlees eten. Het sluipt er zo maar bij in: vlees waar we ons niet zo bewust van zijn dat we het eten. Denk aan een plakje ham of kipfilet op brood, of de bitterbal bij de borrel. Een derde van ons vlees eten we op andere momenten dan tijdens de avondmaaltijd. Het is dus van belang om ook daar bewust mee om te gaan. Probeer een keertje hummus op je brood, of eet een gezonde salade tijdens de lunch. En hoe zit dat dan met vis? Ook het eten van vis heeft invloed op het milieu. Denk aan de overbevissing die veel vissoorten teistert en de sleepnetten die de oceaanbodem beschadigen. Let bij het kiezen van een vis daarom op keurmerken.

De echte flexitariër

Je bent een flexitariër als je minstens 1 dag per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet. Meer dan de helft van de Nederlanders zegt wel eens flexitarisch te eten. Wat doe jij?

Een heerlijk recept zonder vlees:

Recept Gemarineerde Tempe met spitskool

Benodigdheden voor 4 personen

    • 2 rode pepers, ½ heel fijn gesneden en 1½ in reepjes
    • stuk gemberwortel, fijn geraspt
    • 4 el azijn
    • 4 el sojasaus
    • 2 tenen knoflook
    • 400 g tempé, in blokjes
    • 2 el sesamzaad
    • 800 g spitskool, in repen

Bereiden

Stap 1

Meng de fijngesneden peper met de gember, de azijn en de sojasaus en pers het teentje knoflook er boven uit.

Stap 2

Schep de tempé door de marinade. Laat de tempé afgedekt in de koelkast 1 uur marineren.

Stap 3

Rooster het sesam in een droge koekenpan goudbruin.

Stap 4

Bak de tempé in de hete olie bruin. Voeg de spitskool en de reepjes rode peper kort mee. Voeg de marinade en wat water toe en stoof de groente in 5 min. gaar. Strooi het sesamzaad er over.

Stap 5

Lekker met aardappelen. Hiervoor heb je nodig: 600 g aardappelen. 

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 315 kcal, 15 g Eiwit, 20 g Koolhydraten, 15 g Vet, 2 g Verzadigd Vet, 10 g Vezels
Menu: 440 kcal, 20 g Eiwit, 45 g Koolhydraten, 15 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 15 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met vis, vlees en vegetarisch. 

Tags: