Geroerbakte Witlof | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Van zaadje tot lof

Gepubliceerd op: 09 januari 2017

Witlof is het hele jaar van Nederlandse bodem beschikbaar in de winkels. Maar wist je dat de teelt van Witlof uit twee fases bestaat? 

Eerst worden de witlofwortels van witlof op het land geteeld. Dat betekent dat het zaad tussen half mei en juni wordt ingezaaid.

Vervolgens worden de witlofwortels van oktober tot december gerooid. Deze wortels worden in het donker opgeslagen. In het donker komt er opnieuw een groeipunt op de wortels. Dit is het begin van de herkenbare witlofkrop, die je in de supermarkt vindt.

De witlofwortels worden bewaard in de koelcel. Daar komen ze tot rust. Vervolgens kunnen de witlofwortels op ieder gewenst tijdstip uit de koeling worden gehaald en in zogenaamde trekbakken gezet. Dit zijn bakken waarin de witlofwortels op water worden geteeld. Op de wortels groeit vervolgens binnen drie weken heerlijke witlof. De wortel wordt van de witlofkrop verwijderd en vervolgens wordt het witlof verpakt. Door een goede planning van de witloftelers, is witlof het hele jaar door beschikbaar.

Witlof kan je op verschillende manieren klaar maken. Gekookt of in de oven. Wat is jouw favoriete bereidingswijze? Vandaag genieten wij van geroerbakte witlof. Eetsmakelijk!

Recept geroerbakte witlof

Benodigdheden voor 4 personen

   • 2 el olie
   • 4 bosuitjes, in smalle ringen
   • 800 g witlof, in repen
   • 2 el ketjap
   • 2 el pinda’s, grof gehakt

 Bereiden

Stap 1

Verhit de olie in een wok en fruit hierin de bosuitjes zacht.

Stap 2

Voeg het witlof toe en roerbak het in enkele min. tot de groente enigszins is ingeslonken.

Stap 3

Maak de groente op smaak met peper en de ketjap en strooi de gehakte pinda’s er over.

Stap 4

Lekker met een schnitzel en aardappelpuree. Hiervoor heb je nodig: 400 g ongepaneerde varkensschnitzels, 2 el vloeibare margarine en aardappelpuree.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 180 kcal, 7 g Eiwit, 10 g Koolhydraten, 10 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 5 g Vezels
Menu: 485 kcal, 33 g Eiwit, 37 g Koolhydraten, 20 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 7 g Vezels

Tags: