Gezonde hersenen | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Door Voeding en Beweging

Gepubliceerd op: 14 april 2017

Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om uw hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden oa. door Voeding en Beweging.

Beweging. Niets lijkt zo alledaags als bewegen. Lopen, fietsen, een balletje trappen, je doet het meestal zonder erbij na te denken.

Voeding. Van iedere hap die we doorslikken, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen. Het is niet verwonderlijk dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van de hersenen. Door een gezond eetpatroon, met voldoende omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen, zorg je voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Wanneer je te weinig van deze stoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot cognitieve problemen (zoals vergeetachtigheid of een verminderen concentratie).

Voedingstips om de hersenen gezond te houden

 • Probeer te variëren in groenten en fruit. Afwisseling biedt jouw hersenen verschillende voedingsstoffen. Streef naar 250 gram groenten en twee porties fruit per dag;
 • Besmeer de boterhammen met zachte margarine of halvarine, liever geen roomboter;
 • Eet iedere dag een handje ongezouten noten (zie onderstaand recept), eet één keer per week vette vis en één keer per week peulvruchten;
 • Aardappeltjes bakken? Doe dit in olijfolie of vloeibaar bak- en braadvet. Roomboter en kokosvet zorgen voor minder efficiënte hersenen;
 • Pasta en brood zijn geen zonde, maar kies zoveel mogelijk voor de volkoren variant;
 • Drink zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Thee zonder suiker en water kunnen altijd, beperk koffie tot drie kopjes per dag. Frisdrank en alcohol: liever niet.

Slaap. Slapen doet iedereen. Slaap is belangrijk voor het gezond houden van jouw hersenen; het heeft een positieve invloed op het geheugen en het afweersysteem. Als je langere tijd slecht slaapt, heb je een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en dementie.

Training. Naarmate je ouder wordt, kan het lastiger zijn om op een naam te komen, om een nieuwe bezigheid aan te leren, of snel te schakelen. Door jouw hersenen elke dag te trainen, draag je bij aan het onderhoud van de cognitieve functies. Je vermindert zo het risico op hersenaandoeningen waarbij het cognitief functioneren wordt aangetast (zoals dementie).

Ontspanning. Juist in drukke, stressvolle periodes is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen. Hoe meer je ontspant, hoe beter je functioneert, hoe meer je gedaan krijgt.

Sociale contacten. Iets afspreken, een kaartje sturen voor een verjaardag, een feestje organiseren; sociale contacten onderhouden is leuk én het stimuleert de hersenen.

Muziek. Of je nu muziek maakt of er alleen naar luistert: het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Muziek kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs helpen bij dementie.

Recept Gnocchi met Salsa Verde en Walnoten

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 20 g peterselie
  • 20 g basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el kappertjes
  • 1 el mosterd
  • 2 el olie
  • 300 g gnocchi (koelvak)
  • 100 g walnoten, grof gehakt

Bereiden

Stap 1

Week het brood in een paar eetlepels water.

Stap 2

Pureer met een staafmixer of in de keukenmachine het geweekte brood met de kruiden, de knoflook, de kappertjes, de mosterd, de olie en 2 el water tot een saus.

Stap 3

Kook de gnocchi volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 4

Verdeel de gnocchi over 2 borden. Schep de salsa verde er over en strooi de gehakte walnoten er over.

Stap 5

Lekker met gekookte venkel. Hiervoor heb je nodig: 800 g venkel.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 340 kcal, 8 g Eiwit, 25 g Koolhydraten, 25 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 4 g Vezels
Menu: 377 kcal, 10 g Eiwit, 29 g Koolhydraten, 25 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 9 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met bijzondere smaken.

Tags: