Irish stew | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Welk vlees voegen we toe?

Gepubliceerd op: 03 maart 2017

Wij maken de Irish stew met riblap, maar het Irish stew vlees bij uitstek is het schaap (mutton). Ierland was tenslotte een schapen- en geen runderen- of varkensland. 

Schapenvlees

Dit dier werd op grote schaal gehouden om zijn melk en vacht en verdween pas op hoge leeftijd – wanneer het geen economische waarde meer had – in de kookpot. Om zijn karakteristieke taaiheid te verliezen moest het vervolgens lang stoven. Omdat schapenvlees tegenwoordig niet goed verkrijgbaar is, ligt het voor de hand dit te vervangen door de goedkopere delen van het lam, bijvoorbeeld de nek. Bij de islamitische slager kan je daarvoor goed terecht. Gebruik je lamsbout, ook prima, maar iets korter stoven.

Hoe ontstaan

Irish stew was een stoofpot voor arme plattelandsbewoners, die naar alle waarschijnlijkheid gewoon alles wat voorradig was in de kookpot gooiden. Hadden zij wortels, pastinaak of andere knollen op hun stukje land, dan belandden die natuurlijk in de stew.

Recept Irish Stew

Benodigdheden voor 4 personen

    • 400 g riblappen, in blokjes
    • 2 el vloeibare margarine
    • 4 uien, in halve ringen
    • 4 stengels bleekselderij, in repen
    • 4 kruidnagels
    • 4 laurierblaadjes
    • 200 ml bouillon
    • 600 g aardappelen, geschild en in stukken
    • 600 g winterwortels, in plakken
    • tijm

Bereiden

Stap 1

Bak het vlees in de hete margarine bruin. Strooi er wat peper over. Bak de uien en de bleekselderij kort mee.

Stap 2

Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en voeg ze toe aan het vlees. Giet de bouillon er bij. Stoof het vlees met een deksel op de pan 2 uur op klein vuur.

Stap 3

Doe de aardappelen en de plakken wortel in de pan en stoof het geheel in nog 20 min. verder gaar.

Stap 4

Maak op smaak met wat tijm. Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagel. 

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 425 kcal, 26 g Eiwit, 44 g Koolhydraten, 14 g Vet, 5 g Verzadigd Vet, 9 g Vezels

Ladyline heeft iedere week Slanke Recepten met een heerlijke twist.

Tags: