Is er een verband tussen gezond leven en leerprestaties bij volwassenen? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat denk jij?

Gepubliceerd op: 11 maart 2016

Hersenonderzoek toont aan dat factoren zoals beweging, slaap en voeding (biologische leefstijlfactoren) een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van onze cognitieve functies (intelligentie) en onze leerprestaties. Ook is bekend dat bepaalde aspecten, denk aan bijvoorbeeld actief gedrag, slaapduur en ontbijten, voorspellend kunnen zijn voor de leerprestaties van kinderen en adolescenten in het traditionele onderwijs.

Maar studeren is allang niet meer alleen voor kinderen en adolescenten. Steeds meer volwassenen blijven, soms noodgedwongen, levenslang studeren. Misschien ben jij wel zo’n student aan de Open Universiteit, die naast het werk ook nog eens de nodige uren per week aan de studie spendeert.

Wat is de relatie tussen leefstijl en leerprestatie

Is er ook een relatie tussen deze biologische leefstijlfactoren en het cognitief functioneren en de leerprestatie van volwassen studenten in het afstandsonderwijs? Jérôme Gijselaers promoveerde in november 2015 door zijn onderzoek naar factoren die samenhangen met studieresultaten.

En wat blijkt? Er is geen verband tussen gezond leven en leerprestaties bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen wij een tekort aan slaap, ongezonde voeding of te weinig beweging gewoon beter opvangen dan kinderen en adolescenten. Het kan ook zijn dat afstandsonderwijs – waarbij de student anytime en anywhere kan studeren – deze problemen ondervangt.

BMI versus studiesucces

Toch is het opvallend dat de body mass index (BMI) gerelateerd is aan studiesucces. De BMI is een maat voor de verhouding tussen lengte en gewicht. Een lagere BMI kan worden beschouwd als een betere gezondheidstoestand. De BMI wordt voornamelijk beïnvloed door voeding maar ook door beweging en slaap.  Studenten met een lagere BMI en een hogere levenstevredenheid, blijken meer kans te hebben op een succesvolle afronding van hun studie. Dit betekent dat er indirect wel een verband lijkt te zijn tussen gezond leven en succes van studenten.

Dus ben jij nog aan het studeren en is je BMI te hoog? Wij helpen je graag bij het behalen van een gezonde BMI. Maak vandaag nog een afspraak!

Tags: ,