Kliekjes | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Tips tegen voedselverpsilling

Gepubliceerd op: 24 februari 2017

Jaarlijks kunnen we €150,00 ofwel 50 kilo goed voedsel besparen door minder weg te gooien. Niet iedereen is zich daar bewust van. En het is eigenlijk heel simpel om er iets aan te doen. Je kunt voedselverspilling makkelijk tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren. 

Hieronder volgen 10 tips tegen voedselverspilling:

  1. Maak jezelf en anderen bewuster. 
    Kijk eens een weekje kritisch naar wat in jouw huishouden allemaal wordt weggegooid en maak de rest van het gezin ook bewust. Houd bij wat je weggooit en pas vervolgens de hoeveelheid die je inkoopt hierop aan. Bijvoorbeeld: stel, je koopt elke week 6 appels, maar je gooit er steeds 3 weg, koop dan in het vervolg nog maar 3 appels. Simpel maar effectief.
  2. Maak een weekmenu.
    Neem even de tijd om het menu voor de komende week te plannen. Bekijk welke groenten, vleessoorten en pasta’s die week in de aanbieding zijn. Kijk wat je nog op voorraad hebt, wat op moet. Stel vervolgens vier of vijf menu’s samen met deze producten. Zet dan alles wat je nodig hebt op het boodschappenlijstje.
  3. Maak een boodschappenlijstje.
    Veel mensen kopen te veel voedsel. Redenen: product in de aanbieding, niet in kleinere verpakking, hoeveelheid niet kunnen inschatten of bang te weinig in huis te hebben. Mensen die erop letten niet te veel in huis te halen, gooien bijna 24 kilo minder weg! Een boodschappenlijstje maken en je eraan houden helpt om minder te verspillen. Onze tip is om maaltijden vooruit te plannen en je voorraad te controleren voordat je boodschappen gaat doen.
  4. Wees creatief met kliekjes.
    Veel kliekjes of aangebroken producten worden weggegooid omdat we simpelweg niet weten wat we er nog mee kunnen doen. Consumenten bewaren alles met de intentie het op te eten en gooien het voedsel pas weg als het echt niet meer te eten is. Twee derde gooit weleens bewaarde restjes uit de koelkast weg.
  5. Ga soepel om met de THT-datum.
    Gebrek aan kennis over de THT- en TGT-datum is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. Als consumenten zich minder door de THT-datum laten leiden, kan dat 14 kilo aan verspilling per persoon per jaar schelen. Er is een aantal productgroepen, dat zonder probleem na de THT-datum nog kan worden geconsumeerd.
  6. Word vrienden met je vriezer! Koelkast op 4°C.
    Door producten in te vriezen blijft een product heel lang goed. Bijvoorbeeld brood, maaltijdresten en vlees zijn geschikt om in te vriezen. Bakjes, zakjes en stickers zijn dan handige middelen. Gekoeld bewaren is belangrijk bij onder andere zuivel, vlees en groenten. Door producten te bewaren op 4°C, wordt de levensduur verlengd of behouden. 25% van de huishoudens heeft de koelkast boven de 7°C, meer dan 25% boven 4°C.
  7. Kook op maat.
    We koken vaak te veel. Bijna 50% zegt ingrediënten goed af te wegen of te meten, maar slechtst een vijfde van de mensen doet dat dagelijks. Mensen vinden het lastig de juiste hoeveelheid in te schatten. Huishoudens die nooit afwegen gooien meer weg. Tip: gebruik een maatbeker of een weegschaal.
  8. Slim bewaren.
    Veel consumenten denken dat producten buiten de verpakking bewaard moeten blijven, terwijl dat niet zo is. De juiste verpakking helpt om het product langer vers te houden, thuis en in de winkel. Vaak worden producten uit de verpakking gehaald, terwijl de verpakking juist bijdraagt aan de langere houdbaarheid. Denk hierbij bijvoorbeeld o.a. aan komkommers en sla. Ook zijn er tegenwoordig hele innovatieve verpakkingen met goede instructies voor optimaal bewaren.
  9. Let op portiegrootte.
    Een vijfde koopt te veel omdat het product niet in een kleinere verpakking in de winkel ligt. Voor 58% zou een juiste portiegrootte helpen minder te verspillen. 25% gooit regelmatig eten weg omdat de verpakking te groot is of niet hersluitbaar. Er zijn tegenwoordig wel kleinere verpakkingen te koop. Bij portiegrootte, maar ook bij volumeaanbiedingen ligt vooral een rol voor supermarkten en producenten.
  10. Pas de FIFO methode toe.
    FIFO staat voor first in, first out. Dus dat wat je als eerste hebt ingekocht moet ook als eerste weer op. Zo voorkom je dat producten onnodig lang in je voorraadkast of koelkast liggen.

 

Recept met groentecurry en gebakken kokos

Benodigdheden voor 4 personen

    • 2 el olie
    • 2 uien, in stukjes
    • 2 el currypasta
    • 2 tenen knoflook
    • 800 g groente, bijvoorbeeld sperziebonen, courgette, aubergine, broccoli, doperwten (lekkere kliekjes)
    • 200 ml groente bouillon
    • 4 el geraspte kokos
    • 100 ml magere yoghurt
    • 12 takjes koriander, klein gesneden

Bereiden

Stap 1

Verhit de olie en fruit hierin de ui en de currypasta zacht. Pers de knoflook er boven uit.

Stap 2

Voeg de rest van de groente toe met de bouillon en stoof de groente in ca. 6 min. bijna gaar.

Stap 3

Bak de geraspte kokos in een droge koekenpan goudbruin.

Stap 4

Roer de yoghurt door de groentecurry.

Stap 5

Strooi er aan tafel de geraspte kokos en eventueel koriander over.

 Stap 6

Lekker met linzen. Hiervoor heb je nodig: 300 g gedroogde linzen.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 195 kcal, 6 g Eiwit, 10 g Koolhydraten, 15 g Vet, 4 g Verzadigd Vet, 7 g Vezels
Menu: 425 kcal, 20 g Eiwit, 45 g Koolhydraten, 15 g Vet, 4 g Verzadigd Vet, 20 g Vezels

Ladyline heeft iedere week Slanke recepten met een handige boodschappenlijst.

Tags: