Meer bewegen en minder zitten | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Nieuwe beweegrichtlijnen

Gepubliceerd op: 08 september 2017

Het is volgens mij oud nieuws, dat we teveel zitten.

Maar ook dit jaar is het weer een hot item en weer volop in het nieuws geweest.

De kreet dat zitten het nieuwe roken is, die kennen we zo langzamer hand wel.

Weet je nog waarom dat, dat langdurige zitten zo slecht voor je is?

Omdat ons lichaam er inactief van wordt. Spieren zijn een ontzettend belangrijk orgaan en die doen bijna niks als je zit. Spieren helpen om je stofwisseling in balans te houden. Spierinspanning zorgt ervoor dat je glucosepieken minder hoog zijn. Hoge glucosepieken kunnen weer leiden tot diabetes. Ook worden bij inspanning vetten beter afgebroken in je bloed.

Zit je weinig en beweeg je veel? 

Dan leef je – in principe – langer, heb je minder kans op ziektes als type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Wetenschappers weten niet precies waarom dat zo is. Het onderzoek naar zitgedrag staat nog in de kinderschoenen.

En nu dus het bericht van de gezondheidsraad, die met nieuwe beweegrichtlijnen komen.

Voor degene die het artikel gemist heeft:

“Bewegen is goed, meer bewegen is beter.” Dat is de korte samenvatting van de nieuwe Beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft opgesteld. 

Voor het eerst waarschuwt de raad, die de regering adviseert, ook tegen de gevolgen van veel stilzitten. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en vroeger sterven.

Ook nieuw is de aanbeveling voor volwassenen en ouderen om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (zoals wandel- en vechtsporten) te doen. Ouderen doen er volgens de Gezondheidsraad ook goed aan om balansoefeningen te doen.

Wandelen

In het algemeen is het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: fietsen of wandelen. Wie al aan de richtlijn voldoet, kan door nog meer te bewegen verdere gezondheidswinst behalen, benadrukt de raad. Maar vooralsnog bewegen de meeste Nederlanders te weinig: slechts 44 procent van de volwassenen haalt de norm volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens de Gezondheidsraad zijn er vier verschillende niveaus van bewegen: zitten, licht (kleine huishoudelijke taken zoals afwassen), matig (wandelen, fietsen) en zwaar bewegen (zoals hardlopen)”.  

Heb jij meer tips nodig inzake een gezond beweeggedrag?  Maak dan eens een vrijblijvende afspraak met de Ladyline Coach. 

Tags: , ,