Nootje | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Gezond en lekker.

Gepubliceerd op: 16 juni 2017

Noten zijn gezond, lekker en veelzijdig. Maar wat kan je er eigenlijk allemaal mee?

In 70 heerlijke, gezonde, eenvoudige, verrassende en veelzijdige notenrecepten laten Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zien dat er met noten van alles mogelijk is. Van amandelpasta tot kastanjesoep en van walnotenhummus tot hazelnootparfait. Noten zijn er voor elk moment van de dag!

Pascalle Bonnier en Mathijs Kok schreven samen het populaire kookboek ‘Havermoutje’ en lieten overtuigend zien dat havermout niet alleen ’s ochtends als pap gegeten kan worden, maar ook heel lekker is in lunch, diner of nagerecht. In nootje laten ze met net zoveel enthousiasme hetzelfde principe los op noten. Ze delen hun recepten op Instagram, waar duizenden notenliefhebbers culinaire inspiratie op doen.

Voedingsadvies

Het advies is om elke dag ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand, gebrand en geroosterd. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten.

Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten.

Als je geen noten kunt of wilt eten

Noten zijn niet 1 op 1 te vervangen door andere producten. Het is namelijk niet precies bekend welke stoffen in noten zorgen voor de positieve effecten op de gezondheid. Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten. 

Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit avocado, vette vis, of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie).

Een lekker recept met noten: Walnoot-linzensalade met blauwe kaas 

Benodigdheden voor 4 personen

    • 200 g zoete aardappel, geschild en in blokjes
    • 700 g pompoen, geschild en in blokjes
    • 4 el olijfolie
    • 200 g linzen (gedroogd)
    • 20 cherry tomaatjes, gehalveerd
    • 2 handenvol veldsla
    • 2 handenvol rucola
    • 100 g blauwschimmelkaas
    • 130 g walnoten
    • 2 el koriander, fijngehakt
    • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    • 2 tl dijon mosterd
    • 2 el citroensap
    • 4 el magere yoghurt
    • 2 el olijfolie

Bereiden

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2

Leg de zoete aardappel en de pompoen op de bakplaat, besprenkel met 2 el olie, schep alles door elkaar, maak er een enkele laag van en bak de blokjes in ca. 30 min. gaar. Schep ze halverwege nog even om.

Stap 3

Breng intussen 430 ml water aan de kook en kook de linzen zachtjes tot ze al het vocht hebben opgenomen. Laat de linzen afkoelen.

Stap 4

Doe de cherrytomaatjes in een kom, samen met de pompoen, zoete aardappel, veldsla, rucola, blauwe kaas en walnoten.

Stap 5

Doe de koriander en lente-uitjes in een kom. Voeg de mosterd, het citroensap, de yoghurt en de olijfolie toe en roer alles heel goed door elkaar. Lepel de dressing over de salade.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 625 kcal, 23 g Eiwit, 39 g Koolhydraten, 38 g Vet, 10 g Verzadigd Vet, 15 g Vezels

Ladyline heeft iedere week een heerlijk slank recept met noten. 

Tags: