Paddenstoelen met recept | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

De herfst is begonnen!

Gepubliceerd op: 22 september 2017

Het is weer herfst (paddenstoelen seizoen), dat hebben we helaas maar al te goed in de gaten wat het weer betreft.

Als ik aan de herfst denk, dan denk ik aan, mooie kleuren, mist en nevel, spinnen, elfentrampolines (spinnenwebben) en paddenstoelen natuurlijk!

De herfst is astrologisch al 3 weken gestart en nu (21/9) dan ook astrologisch de start van de herfst. Deze week staan ook paddenstoelen op het menu en dan meer specifiek in de vorm van de oesterzwam.

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Maar soorten als de oesterzwam, shiitake en cantharellen zijn ook vrij bekend. Ook de champignon kent verschillende soorten, zoals de reuzenchampignon, de kastanjechampignon en de portobello. 

Per jaar eten we 2,5 a 3 kilo paddenstoelen. De witte champignon wordt het meest gegeten. 

Bewaren doe je het beste in de koelkast. Paddenstoelen zijn in een papieren zak of plastic bakje 2 a 3 dagen houdbaar. Bewaar ze niet samen met knoflook of ui. Ze kunnen de smaak daarvan opnemen.

Paddenstoelen kun je bakken, koken of frituren of in de oven bereiden. Omdat ze uit meer dan 90% water bestaan slinken ze snel, net zoals veel groenten. 

Paddenstoelen zelf plukken

In de supermarkt en (groente)speciaalzaken zijn paddenstoelen meestal het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomer en het najaar groeien ze in het wild. Het wordt sterk afgeraden om zelf paddenstoelen te plukken in het bos. Giftige soorten zijn soms nauwelijks te onderscheiden van niet-giftige. 

Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ziekteverschijnselen, zoals diarree, braken en in hele ernstige gevallen is het dodelijk. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van het eten van giftige paddenstoelen. De meeste meldingen gaan over kinderen van 1 tot 4 jaar, die een giftig exemplaar hebben gegeten. 

Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken. Het zijn veldvruchten en daardoor eigendom van de eigenaar van de grond.   

 Agaritine

Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten van nature de gifstof agaritine. Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden.  Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken. 

Voedingstoffen

Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen kun je goed gebruiken om te variëren met je groente. Ze zijn geen goede vleesvervanger. Een vleesvervanger moet eiwit, voldoende ijzer en voldoende vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Paddenstoelen bevatten wel eiwit en voldoende vitamine B1, maar te weinig ijzer. In paddenstoelen zit geen vitamine B12. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren. 

Een heerlijk recept met paddenstoelen is:

Omelet met Oesterzwammen

Benodigdheden voor 4 personen

    • 8 eieren
    • 2 el ketjap manis
    • 2 mespunten sambal
    • 2 el vloeibare margarine
    • 4 bosuitjes, in smalle ringen
    • 300 g oesterzwammen, in repen
    • 6 takjes selderij, blaadjes klein geknipt

Bereiden

Stap 1

Klop de eieren met 6 el water, de ketjap en de sambal los.

Stap 2

Verwarm de margarine in een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak hierin de bosuitjes zacht. Voeg de oesterzwammen toe en bak ze kort mee. Maak dit op smaak met peper en de selderij.

Stap 3

Schenk het eiermengsel erop en bak de omelet net gaar en aan de onderkant goudbruin.

Stap 4

Snijd de omelet in punten.

Stap 5

Lekker met Mexicaanse salade met radijs en volkorenbrood. Hiervoor heb je nodig: 400 g Mexicaanse groentemix (diepvries), 2 bosjes radijs, 2 el olie, azijn en 4 sneden volkorenbrood.

 Voedingswaarde p.p.:

Recept: 220 kcal, 15 g Eiwit, 9 g Koolhydraten, 15 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 3 g Vezels
Menu: 443 kcal, 26 g Eiwit, 36 g Koolhydraten, 19 g Vet, 5 g Verzadigd Vet, 13 g Vezels

 Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten.

Tags: