Quinoa koken? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Doe jij het al?

Gepubliceerd op: 19 mei 2017

Quinoa koken? Eitje. Quinoa is een hele gezonde en makkelijke basis voor bijvoorbeeld een salade of zoals voor het recept: met noten gevulde groente uit de oven.

Quinoa bestaat uit zaden van de quinoaplant en heeft een nootachtige smaak. Het bevat essentiële aminozuren (bouwstenen van eiwitten), vitamine B en E en de mineralen ijzer en koper zitten erin. Quinoa past in een glutenvrij dieet en is door het hoge eiwitgehalte perfect als vleesvervanger.

Waar komt quinoa vandaan?

Oorspronkelijk is het een typisch Zuid-Amerikaans gewas. De inca’s zagen het als heilig voedsel: ze vereerden het omdat het hen kracht zou geven. Vanuit Bolivia en Peru kwam quinoa naar Europa, en inmiddels staan er ook in Nederland steeds vaker quinoagerechten op tafel. De Verenigde Naties hebben 2013 zelfs uitgeroepen tot het jaar van de Quinoa.

Quinoa kiezen

Quinoa is er in verschillende kleuren: wit, rood en zwart zijn de meest voorkomende. Qua smaak verschillen ze niet veel van elkaar, de bereidingstijd varieert wel. Zwarte quinoa heeft enkele minuten langer nodig dan witte.

Quinoa koken

Quinoa is geen graan, maar lijkt er een beetje op. Je kunt het koken of stomen, zoals bij rijst of couscous. Breng de korrels aan de kook in een dubbele hoeveelheid water (ze absorberen twee keer hun gewicht aan vocht). Na 12 tot 15 minuten is de quinoa droog gekookt en dus gaar.

Smaakcombinaties

Quinoa is lekker met aardse, rijke smaken als rode biet, zoete aardappel en noten. Maar je kunt het ook goed combineren met friszuur fruit zoals granaatappel en citrus. Liever pittig? Probeer dan een quinoa met bosui en blauwe kaas. Je kunt quinoa tot pap koken voor een heerlijk ontbijt met dadels. Je kan er dus alle kanten mee op.

Recept met noten gevulde groenten uit de oven

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 150 g quinoa
  • 90 g gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 60 paranoten
  • 2 el walnootolie
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl gedroogde tijm

Bereiden

Stap 1

Snijd de aubergines en courgettes over de lengte en hol de helften met een lepel uit.

Stap 2

Kook de quinoa in 300 ml water met een snufje zout, tot al het water is opgenomen. Dat duurt ca. 13 min.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Stap 4

Doe de gekookte quinoa in een kom en voeg daarbij de abrikozen, paprika, paranoten, walnootolie, zout en peper naar smaak, dille en de tijm en meng dit goed door elkaar.

Stap 5

Schep het quinoamengsel in de uitgeholde aubergines en courgettes. Pak ze in met aluminiumfolie en zorg ervoor dat je de pakketjes bovenaan dichtmaakt, zodat het vocht er niet uit kan lopen. Bak de gevulde aubergines en courgettes 30 tot 40 min. in de voorverwarmde oven.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 422 kcal, 13 g Eiwit, 48 g Koolhydraten, 17 g Vet, 4 g Verzadigd Vet, 11 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met gezonde ingrediënten. 

Tags: