Tips voor bewegen op vakantie! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Leuk en makkelijk te doen!

Gepubliceerd op: 17 juli 2015

Zit je net lekker in het ritme van trainen en gezond eten, ga je op vakantie. Oh jee! Hoe kun je tijdens je vrije dagen – omringd door luiheid en lekkers – toch de regelmaat van bewegen in je dagelijks leven houden? Want zou het niet lekker zijn als je weer fit, uitgerust en zonder die extra kilo’s thuiskomt?

Denk om te beginnen voor je vertrekt eens na over de vakantie, de locatie(s) waar je naartoe gaat en de mogelijkheden aldaar om te bewegen, het soort eten dat je daar kunt verwachten en – niet onbelangrijk – de mogelijkheden tot ontspanning. Dus beweging, voeding en rust.

Wat beweging en voeding betreft zijn we op een bepaalde manier ingesteld met het idee dat ons ‘dieet’ mislukt en dat er qua beweging ook niks van komt, dus dat we sowieso kilo’s aankomen tijdens de vakantie.
Maar dat hoeft toch helemaal niet zo te zijn? Laten we het dit jaar eens anders doen! Onderstaand een paar tips voor tijdens de vakantie en vergeet niet: genieten en blij zijn lopen als een rode draad door alles heen.

Recreatief bewegen tijdens de vakantie
In een normale dagelijkse routine is minimaal 30 minuten (sportief) bewegen al voldoende om te helpen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Deze routine is tijdens de vakantie vrij gemakkelijk door te zetten, zonder dat je extreme dingen doet waardoor spierpijn en blessures op kunnen treden. Laten we eens een lijstje maken van mogelijkheden:

• Zwemmen in het zwembad op de camping, of op het strand, is een populaire bezigheid, zeker als het erg warm is.

• Snorkelen is een bezigheid die niet explosief is. Door de rustige bewegingen, met name van de benen, is dit prima geschikt voor mensen die normaal wat minder bewegen. Je bent lekker aan het bewegen, terwijl je geniet van al die prachtige kleuren direct onder je.

• Badminton kun je overal beoefenen. Op de camping, naast het vakantiehuisje of op het strand. Neem wel verschillende shuttles en/of balletjes mee, want in de zuidelijke landen wil het nog wel eens hard waaien.

• Wandelen is de meest populaire bezigheid tijdens de vakantie. Als je graag wandelt, is het helemaal niet moeilijk om je dagelijkse half uurtje te halen. Een zeer effectieve manier van wandelen is op het strand. Een wandeling in het mulle zand is een perfecte oefening voor je benen en kuiten!

• Fietsen is ook erg populair. Mocht je een dagje in de stad zijn, dan kun je steeds vaker gebruik maken van een ‘witte-fietsen-plan’. Met name in Frankrijk is dit vrij gewoon. Je huurt met je creditcard een prima stadsfiets bij een automaat. De eerste 30 minuten zijn meestal gratis. Groot voordeel is dat je de fiets op een willekeurig ander station in de stad weer achter kunt laten.

• Dansen is voor veel mensen, met name de jongeren, een vast onderdeel van de vakantie. In de plaatselijke disco of nachtclub kun je lekker uit je dak gaan. Een fantastische combinatie van plezier maken en bewegen! Vergeet niet om je te bekwamen in de lokale dansen, zoals de samba, flamenco, sirtaki of de tango.

Algemene tips
Bewegen tijdens de vakantie is dus prima te doen, maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Hierbij een aantal tips om je vakantie voor te bereiden en tijdens de vakantie:

• Ook al heb je geen sportieve activiteiten gepland, neem dan in ieder geval je wandelschoenen en bijpassende kleding mee. Komt altijd van pas en op deze manier heb je geen excuus om niet te gaan wandelen.

• Met name als je naar het warme zuiden vertrekt, kun je te maken krijgen met, voor Hollandse begrippen, extreme hitte. Houd je rustig tijdens de hete middaguren, en ga lekker bewegen in de ochtend of in de namiddag of avond.

• Bewegen betekent ook vocht verliezen! Drink sowieso, ook al beweeg je maar heel beperkt, flink water om uitdroging te voorkomen. Beperk het drinken van alcohol en koffie in de hitte. Deze dranken bevorderen de uitdroging! Natuurlijk kun je tijdens de zwoele avond wel alcohol nuttigen, mits met mate natuurlijk.

• Vergeet niet om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème die bij je huidtype past. De zon is in de zuidelijke landen behoorlijk feller dan we in Nederland gewend zijn. Als je, zonder een bescherming, aan het zwemmen bent, merk je niet dat je aan het verbranden bent. Maar in de avond zal je er uitzien als een kreeft! Ook kun je denken aan het dragen van een UV-werend T-shirt. Deze zijn verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes en weren de schadelijke UV-straling.

• De auto of een taxi pakken is natuurlijk erg gemakkelijk, maar de fiets is beter. Neem je fiets mee, of huur ter plekke een fiets.

Conclusie
Bewegen tijdens de vakantie is prima, en zeer aan te raden. Maar stem wel je bewegingen af op je normale dagelijkse routine om problemen te voorkomen. Wil je toch meer activiteit dan je normaal gewend bent? Bereid je dan goed voor door gedurende een maand voorafgaand aan de vakantie oefeningen te doen. Op deze manier ben je goed voorbereid en kun je genieten van je duurbetaalde en welverdiende vakantie!

Tags: