Verse Munt | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Gebruik jij het in de keuken?

Gepubliceerd op: 30 juni 2017

Je kunt in de keuken verse of gedroogde kruiden of specerijen gebruiken. Kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak. Ze zijn geschikt om zout mee te vervangen. Het is namelijk niet goed om te veel zout binnen te krijgen.

Er bestaan verschillende muntsoorten en vele variëteiten, dit mede doordat de meeste soorten kruipende planten zijn die gemakkelijk kruisen. De stengels van de muntplant zijn vierkant en vertakt, ze hebben aromatische blad en bloemen in de bladoksels.

De bekendste muntsoorten zijn Aarmunt, Mentha spicata en Pepermunt, Mentha piperita.

Aarmunt en pepermunt zijn smaakmakers in sausen, azijn, groentes, desserts en drankjes. Verder worden de blaadjes gekonfijt. De smaak van verse munt is pepermuntachtig. De gedroogde vorm is enigszins muf.

In de Engelse keuken gebruikt men het in sauzen en stoofgerechten. In de Griekse keuken eveneens in sauzen en mee gestoofd met lams- en schapenvlees. In de Indiase keuken wordt munt in dranken en chutneys gebruikt. In de Turkse keuken in soepen en salades. Citroenmunt wordt specifiek bij kip en in vruchtensalades en dranken toegevoegd. Witte munt smaakt ook erg lekker in vruchtensalades. Rode raripilamunt heeft een zachte smaak en past goed in salades, desserts en wederom weer dranken.

Muntthee is zeer geliefd in de Arabische wereld.

En hoe gebruik je munt in de Nederlandse keuken?

  1. Verse munt is het meest smaakvol. Kook de blaadjes dus niet, maar voeg ze bijvoorbeeld toe als garnering.
  2. Lamsvlees met verse of gedroogde munt.
  3. Voeg het toe aan salades, peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen.
  4. Geniet van een heerlijk glas verse muntthee.

Een heerlijk recept met munt erin verwerkt: 

Tuinbonensalade met verse munt

Benodigdheden voor 4 personen

    • 800 g tuinbonen
    • 2 el citroensap
    • 2 sjalotjes, in snippers
    • 4 el olijfolie
    • 4 takjes munt, in reepjes
    • 1 krop little gem, in smalle repen
    • 8 plakjes rauwe ham, in reepjes

Bereiden

Stap 1

Kook de tuinbonen in weinig water gaar in 5 min.

Stap 2

Maak een dressing van citroensap, 2 el water, de olie en wat peper.

Stap 3

Meng de dressing, de sjalot en de munt door de nog warme tuinbonen en laat dit afkoelen.

Stap 4

Meng door de koude tuinbonen de reepjes sla en de ham.

Stap 5

Lekker met een kipfilet en aardappelen. Hiervoor heb je nodig: 300 g kipfilet, 2 el vloeibare margarine en 600 g aardappelen. 

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 195 kcal, 16 g Eiwit, 9 g Koolhydraten, 7 g Vet, 2 g Verzadigd Vet, 15 g Vezels
Menu: 440 kcal, 36 g Eiwit, 35 g Koolhydraten, 13 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 18 g Vezels

Ladyline heeft iedere week 7 heerlijke slanke recepten. 

Tags: