Voedsel van de eigen grond | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Ofwel Typical Dutch!

Gepubliceerd op: 19 augustus 2016

De Nederlandse keuken is altijd een samenraapsel geweest van buitenlandse invloeden, van de oude Romeinen via de Arabieren tot Jamie Oliver, aangevuld met lokale specialiteiten: worstenbrood, erwtensoep, zoute haring. Niet meteen iets om een eigen identiteit op te bouwen.

Chef-kok Luc Kuster van restaurant Bolenius in Amsterdam kookt (bijna) alleen met Nederlandse producten.

De tomaten die hij serveert komen uit Osdorp, de duifjes uit Brabant, de quinoa komt uit Moergestel, de biet uit de klei en de kruiden groeien in de eigen moestuin tussen de Dutch Mountains: de kantoorkolossen op de Amsterdamse Zuidas.

Met de volgende 5 principes van de Dutch Cuisine zet jij thuis ook de echte Hollandse pot op tafel:

Cultuur         Het gerecht vertelt ons waar we zijn en welk seizoen het is. Nederland ligt in een vruchtbare delta met een lappendeken van culturen. Onze cultuur is ontvankelijk, innovatief, open en verbonden met de wereld. Dat moet in ons eten tot uiting komen.

Gezond         We eten gezond en duurzaam: meer groenten en fruit, minder vlees en vis. Meer groenten eten is beter voor onze gezondheid en ook duurzamer: voor de productie van groenten is minder land nodig dan voor de productie van vlees.

Natuur          De natuur bepaalt wat op ons bord komt. We eten wat het land en de zee ons per seizoen te bieden hebben, zonder kunstmatige toevoegingen. We koken met de vis die er is en gebruiken het dier van kop tot staart zonder iets te verspillen.

Kwaliteit      We hebben respect voor het product en de producent. We streven naar voedsel dat biologisch, fairtrade en diervriendelijk is geproduceerd. We selecteren niet op prijs, maar op kwaliteit. We investeren in gezonde producten en in kennis daarover.

Waarde         We creëren waarde, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen. We eten gezonder, verspillen minder, betalen een eerlijke prijs. Daardoor laten we de aarde beter achter.

Misschien mist er nog 1 puntje… Prakken. Alles bij elkaar op het bord en dan lekker prakken…. Typical Dutch!

Tags: ,