Volkoren | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Waarom belangijk?

Gepubliceerd op: 02 juni 2017

Het eten van volkoren producten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Verder zijn volkoren graanproducten, een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Om te profiteren van de gezondheidswinst en van de belangrijke voedingsstoffen, geldt het advies om er voldoende van te eten en witte graanproducten zoveel mogelijk te vervangen door volkoren varianten.

De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en om het geheel de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Volkorenpasta is gemaakt van ten minste 50% volkorenmeel. Witbrood en witte pasta daarentegen zijn gemaakt van tarwebloem. Tarwebloem bevat alleen het middelst deel van de graankorrel.

Hartziekten en diabetes type 2

Er is sterke wetenschappelijke onderbouwing voor het gunstige effect van het eten van volkorenproducten ten opzichte van het eten van witte graanproducten (oftewel geraffineerde graanproducten). Het is dus bijvoorbeeld gezonder om zilvervliesrijst te eten in plaats van witte rijst en volkorenbrood in plaats van witbrood.

Zo hangt het eten van zo’n 90 gram per dag volkoren producten ten opzichte van witte graanproducten samen met een 25% lagere risico op bepaalde hartziekten. Bij diabetes type 2 heeft de inname van 60 gram volkorenproducten per dag versus witte producten, zoals minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Darmkanker

Het eten van 90 gram volkoren producten versus witte graan(producten) hangt samen met een 10% lager risico op darmkanker.

Vezels

Volkoren graanproducten bevatten meer vezels dan graanproducten gemaakt van bloem. De gezondheidseffecten van volkoren graanproducten worden in ieder geval voor een deel toegeschreven aan graanvezels. Het is aangetoond dat graanvezels bijdragen aan:

  • Een goede darmwerking.
  • Lager risico op ziekten, zoals darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.

Advies

Het vervangen van witte producten zoals witboord, witte pasta en witte rijst door volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid. Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen waar ze in voorzien.

Recept met Tagliatelle met groenten en noten: 

Benodigdheden voor 4 personen

  • 240 g tagliatelle (onbereid)
  • 120 g walnoten, grof gehakt
  • 2 el olie
  • 500 g roerbakgroente
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 4 el geraspte belegen 30+ kaas

Bereiden

Stap 1

Kook de tagliatelle in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 2

Bak de walnoten in een droge koekenpan goudbruin.

Stap 3

Verwarm de olie en roerbak hierin de groente enkele min.

Stap 4

Voeg de tomatenblokjes toe met de witte wijn en wat peper. Laat de saus enkele min. pruttelen.

Stap 5

Verdeel de groentesaus over de pasta en strooi de noten en de geraspte kaas er over. 

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 515 kcal, 18 g Eiwit, 48 g Koolhydraten, 27 g Vet, 5 g Verzadigd Vet, 6 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met gezonde ingrediënten.  

Tags: