Waarom is troostrijk eten altijd zoet of vet? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Ladyline Mind Balance helpt!

Gepubliceerd op: 12 juni 2015

Waarom is troostrijk eten altijd vet of zoet?

Je hebt een drukke en stressvolle dag achter de rug. Je komt thuis en je trekt de keukenkastjes open. Een zak chips en een reep chocola ‘kijken je aan’. Hoe kan het dat troostrijk eten altijd vet of zoet is? Waarom worden we niet blij van een boterham of een banaan?

Cortisol

De boosdoener is cortisol, het hormoon dat wordt aangemaakt bij stress. Het is bedoeld om jouw lichaam na een stress-aanval weer tot rust te brengen, maar bij langdurige zorgen slaagt het lichaam er niet meer in om de productie te staken. En dat is beroerd want cortisol is een sloper. Cortisol activeert het beloningscentrum in de hersenen en dus ga je op zoek naar iets plezierigs. Yoga bijvoorbeeld, een rondje hardlopen, seks, drugs. Of een slagroomtaart. Al dat plezierigs leidt uiteindelijk tot een daling van cortisol.

Hypothalamus

De hypothalamus is het regelcentrum van de hersenen en speelt hierbij een sleutelrol. Wanneer jij stress hebt maakt dit centrum het hormoon CRH aan, dat leidt tot de aanmaak van cortisol. Bij knaagdieren die onbeperkt vet en suiker mogen eten, wordt die stressroute gedempt. Het regelcentrum maakt minder CRH aan, waardoor uiteindelijk ook de hoeveelheid cortisol daalt. Evolutionair gezien klinkt het logisch: staat je lichaam onder voortdurende stress, dan mobiliseert cortisol de energievoorraad in het lichaam en moet je voeding eten met veel calorieën om de voorraad aan te vullen en alert te blijven. Na dat stuk slagroom zegt je lichaam: het is in orde, er is weer brandstof.

Suiker en vet

Cortisol zet dus aan tot eten en dan vooral tot het eten van suiker en vet. Dat levert niet alleen veel calorieën, maar geeft ook een plezierig gevoel. Een radijsje wordt de door de hersenen helaas niet als de hoofdprijs gezien. Het zijn vooral de snacks die de aanmaak van de boodschapperstof dopamine stimuleren en daardoor het beloningscentrum activeren. Zoet verslaat vet in beloningswaarde. En uit recent onderzoek blijkt dat het brein niet gefopt kan worden. Aspartaam heeft bijvoorbeeld geen invloed op het cortisol-niveau.

Rem

Kortom: er zit een rem op het stresssysteem en voor veel mensen bestaat die rem uit koek of snoep. Vet en suiker dempen stress beter dan ontspanning. Kennelijk heeft voeding een sterker anti-stress effect dan bijvoorbeeld yoga.

De belangrijkste les…..Mind Balance

Troost-eten heeft snel resultaat. Chocola mag dan een vorm van zelfmedicatie zijn, maar die hele doos hoeft echt niet leeg. Een klein stukje is genoeg om de stress van de dag te dempen.

Tags: ,