Waarom staan gezonder is dan zitten | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Kom in beweging

Gepubliceerd op: 20 januari 2017

Te veel zitten is dus slecht. Hoe een klein beetje alledaags bewegen al een enorme gezondheidswinst oplevert.

Spieren zijn het grootste orgaan en spiercellen hebben glucose nodig om energie van te maken. Die glucose komt in ons bloed nadat we hebben gegeten. Wie staat of beweegt, belast de spieren, die vervolgens vragen om glucose. Er komt insuline vrij, die de opname van glucose in de cellen bevordert. Wie zit belast de spieren niet en als dat maar lang genoeg duurt, worden de receptoren op de spieren ongevoeliger voor insuline. Waarom zouden ze het suiker uit het bloed binnenhalen als dat niet nodig is?

Kom in beweging

Dat proces kan gelukkig vaak nog worden omgekeerd. Ga je bewegen, dan kunnen de receptoren weer gevoelig worden voor insuline. Ze zijn als het ware in slaap gesukkeld, maar kunnen weer wakker worden geschud.

Ook bloedvaten varen wel bij activiteit. Een mens is zo oud als zijn bloedvaten. Het zijn de vaten die bepalen hoe het hart functioneert, want ze voorzien ook het hart zelf van zuurstof, en het is de bloedtoevoer naar de hersenen die de kans op dementie  beïnvloedt.

Een vat van goede kwaliteit heeft aan de binnenkant minder plaques, die de route vernauwen, en kan snel wijder worden, als de bloedtoevoer opeens snel omhoog moet. Bewegen kan daarbij helpen. Ga je staan, of bewegen, dan is er meer, soms veel meer zuurstof nodig. Het hart gaat pompen en de bloedvaten verwijden zich. Dat komt de binnenbekleding ten goede. Er komen gunstige stoffen vrij, zoals stikstofmonoxide, die plaquevorming tegengaan en het verwijden van de vaten makkelijker maken.

Nog een paar feitjes:

  • 8,7 uur per dag zitten Nederlanders gemiddeld, een klein uur langer dan door wetenschappers wordt aanbevolen.
  • Wie wél gaat sporten is beter af, maar de meerwaarde van al die extra beweegminuten halen het niet bij het eerste gouden kwartier.
  • 7,1 uur per dag zit een huisvrouw gemiddeld, het minste van alle onderzochte groepen. Mannen zitten iets meer dan vrouwen, jongeren meer dan ouderen.
  • De zitgrens lijkt te liggen op 7 à 8 uur per dag. Voor elk uur dat we langer zitten, neemt de kans op vroegtijdig overlijden met 5 procent toe.
  • 11,5 uur zitten scholieren en studenten op een doordeweekse dag, de hoogste score.

En… hoe zit het met jouw beweging?

Een personal coach nodig? Maak dan eens een afspraak met een van onze coaches.

Tags: , ,