We zitten te veel! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat kunnen we hier aan doen?

Gepubliceerd op: 29 juli 2016

Grote kans dat je zit, terwijl je dit leest, want we zijn Europees kampioen zitten. En de Nederlandse jongeren zitten het meest van allemaal: ruim tien uur per dag. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, omdat het volgens wetenschappers jaren van je leven kan kosten. Maar waarom is langdurig zitten nou zo slecht voor je?

Wat doen spieren in ons lichaam

Omdat ons lichaam er inactief van wordt. Spieren zijn een ontzettend belangrijk orgaan en die doen bijna niks als je zit. Spieren helpen om je stofwisseling in balans te houden. Spierinspanning zorgt ervoor dat je glucosepieken minder hoog zijn. Hoge glucosepieken kunnen weer leiden tot diabetes. Ook worden bij inspanning vetten beter afgebroken in je bloed.

Zit je weinig en beweeg je veel? Dan leef je – in principe – langer, heb je minder kans op ziektes als type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Wetenschappers weten niet precies waarom dat zo is. Het onderzoek naar zitgedrag staat nog in de kinderschoenen.

Dat Europees kampioenschap is dus niet iets om trots op te zijn. Uit onderzoek blijkt dat meer dan tien uur per dag zitten de kans op voortijdig overlijden verhoogt met 40 tot 60 procent, vergeleken met mensen die minder dan vier uur per dag zitten.

Maar ja, het is ook weer niet zo makkelijk om de stoel te vermijden, want studeren, werken en televisiekijken doen we vaak nou eenmaal zittend. Toch zijn er genoeg manieren om zonder al te veel moeite je spieren aan het werk te zetten.

Tips om in beweging te komen

  • Het belangrijkste is dat je af en toe even opstaat, want daarmee voorkom je dat je lichaam in de ruststand gaat. Dus neem de trap in plaats van de lift, of zet de printer en prullenbak net wat verder weg van je stoel.
  • Neem bijvoorbeeld ook geen waterfles mee, maar gebruik in plaats daarvan een klein glaasje. Je loopt dan vaker op en neer om dat te vullen. En moet je overleggen? Dat hoeft niet per mail, WhatsApp of telefoon. Je kunt ook even langslopen bij je collega. Hetzelfde geldt voor lunchen. Je hebt bij bedrijven ook vaak een lunchwandeling.
  • Een ander idee is om je telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen. Als je dan gebeld wordt, moet je weer een stukje lopen. En je verzendt minder berichten, dus je krijgt er ook een stuk minder. Het lijkt zo simpel, maar we doen het niet.
  • Hij ligt voor de hand, maar kom op de fiets naar kantoor. Fietsen in de ochtend activeert niet alleen je hersenen, het is ook nog eens lekker. Woon je ver van kantoor? Denk er eens aan om twee keer in de week op de fiets te gaan naar je werk. Een work-out van een uur op een mountainbike of racefiets is zo gek nog niet.

Handige apps

Om minder tijd achter een beeldscherm door te brengen, zijn er ook apps (bijvoorbeeld Hotseat of StandApp) die je herinneren dat je te lang zit en even iets anders moet gaan doen. Je kan zelf heel veel doen om minder te zitten, maar ook steeds meer bedrijven en universiteiten zijn er mee bezig. Er zijn bijvoorbeeld bureaus waar je afwisselend aan kan zitten en staan.

Eetmomenten

Niet alleen uren achter elkaar op een stoel zitten is niet erg bevorderlijk voor een fit lichaam, ook het gevaar van veel snaaien tijdens het werk ligt op de loer. Weer een collega die trakteert? Of staan er weer koekjes op tafel? Wanneer je eet terwijl je doorwerkt, ben je je niet altijd bewust van hoeveel –of überhaüpt dát- je eet. Om dit te voorkomen, zou je vaste eetmomenten kunnen plannen tijdens je werkdag en meer vezelrijke producten kunnen eten.

Heb jij meer tips nodig om goed te eten en te bewegen op jouw werkplek? Vraag het de Ladyline coach!

Tags: ,