Wel of geen witte bonen als je last hebt van een prikkelbare darm? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat denk jij?

Gepubliceerd op: 05 mei 2017

Een algemeen dieetadvies is niet te geven voor het prikkelbare darm syndroom (PDS), omdat er veel verschillen zijn tussen mensen in hoe ze reageren op voedingsmiddelen. Je kunt proberen bepaalde producten niet meer te eten of drinken om te kijken of de klachten verminderen. Maar wel met enige voorzichtigheid. Op den duur kan een vitaminetekort of tekort aan andere voedingsstoffen ontstaan. Raadpleeg in elk geval een diëtist voor een persoonlijk advies, als je veel voedingsmiddelen weg gaat laten.

Algemene adviezen bij PDS zijn:

  • Eet oplosbare vezels, vooral uit groente en fruit. Gebruik eventueel extra oplosbare vezels (Psylliumvezels), tot maximaal driemaal per dag 2 tot 4 eetlepels. Verwerk ze bijvoorbeeld in yoghurt, karnemelk, vla, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel.
  • Drink veel, 1,5 tot 2 liter per dag. 
  • Eet minder voedingsmiddelen, die last bezorgen of vermijd ze, eventueel tijdelijk. Zorg wel dat je voldoende groente en fruit blijft eten. Voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de klachten kunnen verergeren zijn koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika en peulvruchten (zoals bruine bonen, witte bonen, kapucijners en linzen). Ook kunnen koolzuurhoudende dranken, melkproducten, koffie, suiker, vet en citrusvruchten bijdragen aan klachten. Vermijd ook producten waar polyolen als zoetstof aan zijn toegevoegd. Polyolen verergeren namelijk de gasvorming in de darm. Op producten waaraan polyolen zijn toegevoegd staat een waarschuwing.
  • Vermijd stress en beweeg voldoende. Blijven de klachten bestaan, dan is het verstandig om hierover met de huisarts en diëtist te overleggen.    

Sommige mensen met PDS geven aan dat hun klachten verminderen na het gebruik van probiotica. 

Recept Witte bonenchili

Benodigdheden voor 4 personen

    • 2 uien, klein gesneden
    • 4 tenen knoflook, klein gesneden
    • 2 el olie
    • ½ tl chilipoeder
    • 6 tl paprikapoeder
    • 4 tl gemalen komijn
    • 2 el jalapeño pepers (potje)
    • 400 g gepelde tomaten
    • 1 kg witte bonen, uitgelekt
    • 12 takjes koriander, blaadjes klein geknipt
    • 1 limoen, in partjes
    • 8 el halfvolle yoghurt

Bereiden

Stap 1

Fruit de ui en knoflook kort in de hete olie.

Stap 2

Bak het chilipoeder, het paprikapoeder en de gemalen komijn 1 min. mee. Voeg de jalapeño pepers en de gepelde tomaten toe.

Stap 3

Meng er de uitgelekte witte bonen door en warm ze mee.

Stap 4

Geef er aan tafel de koriander, de limoen en de yoghurt bij.

Stap 5

Lekker met een paprikasalade. Hiervoor heb je nodig: 6 flinke paprika’s, 2 el peterselie. 2 sjalotjes en azijn.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 370 kcal, 21 g Eiwit, 42 g Koolhydraten, 9 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 19 g Vezels
Menu: 400 kcal, 23 g Eiwit, 48 g Koolhydraten, 9 g Vet, 1 g Verzadigd Vet, 21 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met gezonde ingrediënten. 

Tags: