Wel of niet in de koelkast? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat denk jij?

Gepubliceerd op: 06 mei 2016

Appels liggen bij mij in de kelderkast of op een fruitschaal en tomaten liggen in de koelkast. Wat denk jij, goed of niet goed?

Groentes en fruit zijn misschien geplukt of afgesneden maar dood zijn ze niet, ze leven rustig door. Over het algemeen geldt dat kou het proces van veroudering vertraagt, maar dat die niet te lang mag duren en dat de temperatuur niet te laag mag zijn.

“Koudebederf”

Komkommers, aubergines, courgettes, paprika’s en tomaten hebben allemaal last van ‘koudebederf’. Bij lage temperaturen veranderen de structuur en smaak van het product. Bij tomaten blijkt de grens een graad of 12, 13 te zijn. Ga je daar onder, dan gaat dat onmiddellijk ten koste van de smaak.

Helaas hebben wij als consument niet altijd invloed op dit koudebederf. De ene tomaat ligt zo uit de kas op jouw bord, de ander doet er weken over. Tomaten die naar een supermarkt gaan, worden soms vervoerd met vlees- of melkproducten die gekoeld moeten worden, in de supermarkt gaat soms alles in dezelfde koelcel. Begrijpelijk, maar het komt de smaak van de tomaat niet ten goede.

Wat waar bewaren?

  • Een tomaat blijft het lekkerst bij een temperatuur van 15,16 graden. Een kelder is ideaal.
  • Appels en peren kunnen langer in de koelkast bewaard worden en het doet niks af aan de smaak.
  • Bananen, mango’s en andere tropische vruchten houden – niet geheel onlogisch – niet van kou. Niet in de koelkast dus.
  • Bladgroenten en kolen daarentegen juist wel. Sla en andere producten met een flink bladoppervlak hebben veel huidmondjes. Via die mondjes verliezen de bladeren vocht bij hogere temperaturen, dat maakt ze slap en daar houden we niet van.

Dus vanaf vandaag bewaar ik mijn komkommers samen met de tomaten in de kelder en verhuizen de appels naar de koelkast. Zorg dat je dagelijks 2 porties fruit eet en 250 gram groente.

Geen idee wat je vanavond op tafel moet zetten, kijk eens op onze website. Hier vind je elke dag weer een heerlijk slank recept.

Tags: ,