Woensdag gehaktdag! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Bij jou ook?

Gepubliceerd op: 09 april 2017

Vroeger werd gehakt veelal op woensdag gegeten. Op maandag werd het vlees geslacht, op dinsdag uitgebeend, en wat er nog van over was werd door de gehaktmolen gedraaid en op woensdag als gehakt verkocht. Tegenwoordig is gehakt meer dan restvlees en worden er betere en smaakvollere delen van dieren gebruikt.

Gehakt wordt in talloze bereidingen verwerkt en in verschillende vormen verkocht. Je vindt het zowel puur, als bereid in gehakt in de winkel. De verschillende gehaktsoorten onderscheiden zich in eerste instantie door de kleur. Ook is de hoeveelheid vet of spek bepalend voor het meer of minder smeuïg zijn van het maalsel. Daarnaast zijn er ook verschillen in smaak en geur.

De normen voor het vetgehalte van gehakt liggen in Nederland vast in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Voor (biefstuk-)tartaar geldt een maximum van 10 gram per 100 gram. Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half, dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat, met een onderlinge afwijking van ten hoogste 10 procent.

Wil je jouw maaltijd minder vetrijk en minder calorierijk maken en wordt er in het recept dat je gaat maken rundergehakt of half-om-half gebruikt, dan kan je dit heel makkelijk vervangen door rundertartaar. Kijk niet alleen naar het soort, maar pas eventueel ook de hoeveelheid aan. Het advies is maximaal 500 g vlees per week.

Recept Gevuld Tartaarbrood

Benodigdheden voor 4 personen

  • 400 g rundertartaar
  • 2 volkorenbeschuiten, fijngewreven
  • 4 el magere melk
  • 1 el mosterd
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • 8 olijven, kleingesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in smalle reepjes

Bereiden

Stap 1

Warm de oven voor op 200 °C.

Stap 2

Maak de tartaar aan met de fijngewreven beschuiten, de melk, de mosterd, peper, de Provençaalse kruiden en de kleingesneden olijven.

Stap 3

Druk de helft van de tartaar in een kleine cakevorm of ovenschaal. Schik op de tartaar de reepjes bleekselderij. Verdeel de rest van de tartaar erover en druk dit stevig aan. Laat het midden in de oven in ca. 40 min. gaar worden.

Stap 4

Snijd het tartaarbrood in plakken.

Stap 5

Lekker met wortelsalade met sinaasappel en aardappelpuree. Hiervoor heb je nodig: 600 g aardappelen, 90 ml magere melk en 1 el vloeibare margarine.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 170 kcal, 23 g Eiwit, 5 g Koolhydraten, 7 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 1 g Vezels
Menu: 425 kcal, 27 g Eiwit, 49 g Koolhydraten, 10 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 9 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met bijzondere smaken.

Tags: