Zijn spruitjes gezond? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Jazeker, meer dan gezond!

Gepubliceerd op: 20 oktober 2017

Spruitjes, mmmmm! Wij zijn fan. 

Spruiten komen uit de ‘koolfamilie’ en volgens onze zuiderburen zijn ze in de 18de eeuw het eerst in België gekweekt.

Spruitjes worden beschouwd als één van de gezondste groenten en worden meestal gestoomd, geroerbakt, gegrild of gewoon gekookt. Deze groente moet je wel op de juiste manier koken.
Te gare spruitjes zijn niet geliefd, want als ze te gaar worden kunnen ze een ongewenste geur afgeven en een zeer sterke smaak hebben.

Voedingswaarde van spruitjes

Spruitjes zijn super gezond. Ze bevatten een hoge concentratie van vitaminen en mineralen, samen met essentiële voedingsvezels. Spruitjes bevatten vitamine B1, vitamine B2,  vitamine B6,  foliumzuur,  vitamine C en  vitamine K.

 Gezondheidsvoordelen van spruitjes

Spruitjes zijn laag in calorieën en vetten en dat horen we natuurlijk graag!! Terwijl zij een rijke bron aan koolhydraten, vitamines en mineralen zijn. Het is één van de weinige groenten die zo’n rijke en een bijna volledige voedingsamenstelling heeft.

Natuurlijke spijsvertering

Het hoge vezelgehalte in spruitjes helpt op meerdere manieren om uw  spijsvertering te verbeteren en  je stoelgang te verbeteren. Zij faciliteren de vrijgekomen galsappen in de spijsvertering.

Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.

Anti-aging eigenschappen

Spruitjes zijn sterke antioxidanten, ze bevatten vitamine K, vitamine E  en meer vitamine C dan sinaasappels.  Dus, dat houdt ook in dat deze groente anti-aging eigenschappen heeft. En wie wil nou niet graag jong blijven?

Het consumeren van spruiten kan vroegtijdige veroudering en zelfs het vertragen van natuurlijke verouderingsproces, omdat de antioxidanten de vrije radicalen wegvangen en hiermee schade aan de gezonde cellen voorkomt.

Het hoge watergehalte in de spruiten houdt ook uw huid goed gehydrateerd en onderhoud en herstelt de elasticiteit van de huid waardoor het soepel en gezond blijft.

Wellicht dat met deze achtergrond informatie het navolgende recept van spruitenstoofpot met hazelnoten nu nog lekkerder smaakt!

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 el olie
  • 1 ui (grofgesnipperd)
  • 250 g winterwortel, in plakjes
  • 150 g knolselderij, in blokjes
  • 400 g aardappelen, in grove stukken
  • 400 g spruitjes
  • 1 groentebouillontablet, verkruimeld
  • 1 laurierblad
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 400 ml droge witte wijn
  • 75 g hazelnoten
  • 4 sneden volkorenbrood

Bereiden

Stap 1

In braadpan olie verhitten. Ui en wortel 2 min. fruiten. Knolselderij, aardappelen en spruiten toevoegen en al omscheppend 3 min. meebakken. Bouillontablet, laurierblad en tijm toevoegen. Wijn erbij schenken. Gerecht aan de kook brengen en met deksel schuin op pan 30 min. zachtjes gaarstoven.

Stap 2

In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Noten op snijplank laten afkoelen en grof hakken.

Stap 3

Spruitenstoofpot op smaak brengen met zout en peper. Laurierblad verwijderen. Groenten, met een beetje stoofvocht, over 4 borden verdelen. Bestrooien met hazelnoten.

Stap 4

Lekker met volkorenbrood.

 Voedingswaarde p.p.:

Recept: 505 kcal, 12 g Eiwit, 46 g Koolhydraten, 20 g Vet, 2 g Verzadigd Vet, 14 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met lekkere groenten.

Tags: