Zo wordt tofu gemaakt | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Recept voor Chinese soep met tofu

Gepubliceerd op: 21 juli 2017

Het belangrijkste ingrediënt van tofu is sojamelk, 100% plantaardig dus! Zo maken ze het: eerst wassen en weken ze gedroogde sojabonen, die daarna tot een brij worden gemalen. De hoeveelheid water die dan wordt toegevoegd, bepaalt hoe romig de sojamelk uiteindelijk wordt. De sojabrij wordt 15-30 munten zachtjes gekookt om daarna zoals hangop uit te lekken: door een doek in een zeef. De dikke brij die in de doek overblijft, wordt goed uitgeknepen zodat alle voedingsstoffen in de uiteindelijke sojamelk terechtkomen. Deze melk wordt op laag vuur verwarmd en vermengd met een in water opgeloste coagulant, bijvoorbeeld azijn, citroensap of nigari (ingekookt zeewater), zoals ze in Japan gebruiken. Dit stremt de sojamelk.

De naam tofu is hiervan afgeleid: to = boon en fu = stremmen. Uiteindelijk bestaat de massa uit witte klontjes en een gelige wei. De witte tofumassa wordt in mallen met kaasdoek geschept en afgedekt met een gewicht, om het vocht uit de tofu te persen. De zwaarte van het gewicht en de tijd die de tofu krijgt om uit te lekken, bepalen de soort tofu. Van silken tot extra firm.

Recept Chinese soep met tofu

Benodigdheden voor 4 personen

    • 2 el sojasaus
    • chilisaus
    • 400 g tofu, in blokjes
    • 2 el olie
    • 2 tenen knoflook
    • stukje gemberwortel, geraspt
    • 1 l groentebouillon
    • 200 g wortel, in plakjes
    • 2 paprika’s, in blokjes
    • 4 stengels bleekselderij, in boogjes
    • 1 prei, in ringen
    • 2 kleine blikjes maïs, uitgelekt
    • 4 nestjes mie (onbereid)

Bereiden

Stap 1

Meng wat sojasaus en chilisaus door de tofu en laat dit afgedekt in de koelkast een uur marineren.

Stap 2

Verwarm de olie en pers de tenen knoflook er boven uit. Fruit de knoflook en de gember tot het gaat geuren.

Stap 3

Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook.

Stap 4

Voeg alle groente toe en laat de groente bijna gaar worden.

Stap 5

Doe de tofu en de mie in de soep en laat de mie gaar worden.

Stap 6

Maak de soep op smaak met sojasaus en chilisaus.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 385 kcal, 20 g Eiwit, 40 g Koolhydraten, 15 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 6 g Vezels

Ladyline heeft iedere week  heerlijke slanke recepten. 

Tags: